1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Finlandiya elektrik ve gaz piyasasında değişiklik

Finlandiya elektrik ve gaz piyasasında değişiklik

Enerji Günlüğü - Finlandiya, Eylül ayında itibaren elektrik iletim ve dağıtım ücretlerinde makul olmayan artışları sınırlandıracak ve 2020’de doğal...

Finlandiya elektrik ve gaz piyasasında değişiklik

Enerji Günlüğü - Finlandiya, Eylül ayında itibaren elektrik iletim ve dağıtım ücretlerinde makul olmayan artışları sınırlandıracak ve 2020’de doğal gaz piyasasını rekabete açacak.

Finlandiya, Elektrik Piyasası Kanunu’na eklenen elektrik iletim ve dağıtım ücretlerinde mantıksız artışları sınırlayan bir hüküm ile 2020 yılından itibaren Doğal Gaz Piyasasını rekabete açan düzenleme Cumhurbaşkanı tarafından 25 Ağustos 2017 tarihinde onaylandı.

Yeni Enerji Mevzuatı ile birlikte, ülkenin doğal gaz piyasası toptan ve perakende satışları 2020 yılından itibaren rekabete açılacak, 2017 yılı Eylül ayından itibaren elektrik iletim ve dağıtım ücretlerinde makul olmayan artışlar sınırlandırılacak.

ELEKTRİKTE % 15 TAVAN UYGULAMASI BAŞLAYACAK

Elektrik piyasasına eklenen hüküm ile birlikte elektrik iletim ve dağıtım ücret artışlarına, yıllık yüzde 15'lik tavan uygulanmaya başlanacak. Bu değişiklik 1 Eylül 2017 tarihinde yürürlüğe girecek. Değişiklikler sonucunda daha önce görülen aşırı yükselişlerin önü kesilmiş olacak.İletim ve dağıtım şirketleri, Enerji Kurumu tarafından düzenlenmelere tabi olmaya devam edecek, ve ihlal durumunda kurum müdahale edebilecek. 

AZ NÜFUSLU YERLERE EK YATIRIM SÜRESİ

Elektrik Piyasası Kanunundaki değişiklikler ile nüfusun yoğun olmadığı bölgelerde faaliyet gösteren dağıtım şebekelerinin, yatırımlarını gerçekleştirmek için ekstra zaman kazanması da sağlanmış olacak. Enerji Kurumu, güvenilirlik gereksinimlerini karşılamak için bu tarz dağıtım şebekelerine 2028 yılından 2036 yılına kadar fazladan zaman da tanıyabilecek. Değişiklikler, özellikle ek süre sağlanması olasılığının, nüfus yoğunluğunun düşük olduğu bölgelerdeki dağıtım ağlarının güvenilirliğini arttırmaya yönelik yatırımlarda geçerli olmuş olacak. Değişiklikler, ortalama 200 metreden fazla dağıtım ağına sahip dağıtım ağları için geçerli olacak. Böylece, seyrek nüfuslu bölgelerde faaliyet gösteren dağıtım ağları için güvenilirlik yatırımlarının ilave maliyetleri azalacak. 

DOĞAL GAZ ARZ ÇEŞİTLİLİĞİ SAĞLANACAK

Finlandiya Gaz Piyasası’nın rekabete açılması, Finlandiya'da doğal gaz arzının çeşitlendirilmesini, gelecekte, boru ile Rusya'dan ulaştırılan gaza alternatif olarak, biyogaz ve sıvılaştırılmış doğal gazın Litvanya ve Polonya arasındaki gaz boru hattı ile Orta Avrupa'dan Baltık Denizi yoluyla ülkeye ulaştırılmasını da sağlayacak. Yeni Doğal Gaz Piyasası Yasası, Finlandiya'dan Baltık ülkelerine Balticconnector boru hattının, tamamlanmasıyla beraber, Finlandiya'nın toptan ve perakende doğal gaz piyasalarını 2020 yılı başında rekabete açacak. Doğal gaz iletim sistemi operatörü Gasum Ltd'nin iletim ağı, iç piyasada ki doğal gazın AB Direktiflerine uyumlu ayrıştırma modeli ile 2020'ye kadar gaz üretimi ve satışı ile ayrıştırılacak. Böylece, piyasaya yeni giren aktörler için, iletişim şebekesi operatörünün tarafsız hareket etmesini ve kapsamlı bir perspektifle doğalgaz iletim sistemini sağlayarak pazarın bir bütün olarak gelişmesini sağlayacak. 

Doğal ve yenilenebilir gaz arzında artan rekabet, sektördeki şirketler ve gaz kullanıcıları için satın alma çeşitlendirmeleri konusunda fırsatlar yaratacak. Amaç aynı zamanda doğal gazın rekabet gücünü artırmak olacak. Toptan ve perakende satış ve dağıtım ile ilgili daha az düzenleme olacağından, çoğunlukla doğalgaz fiyatlamasının özel düzenlemeleri kaldırılacak. Doğalgaz Piyasası Mevzuatı, 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girecek. İletim şebekesi operatörünün ayrıştırılması ve doğalgaz pazarının rekabete açılması ile ilgili hükümler, geçiş dönemini takiben 1 Ocak 2020'de yürürlüğe girecek.

Önceki ve Sonraki Haberler