1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Finlandiya nükleer santrali uzaktan denetledi

Finlandiya nükleer santrali uzaktan denetledi

Finlandiya’da yeni kurulmakta olan 1200 MW kapasiteli Hanhikivi-1 Nükleer Güç Santrali’nin denetimi koronavirüs nedeniyle uzaktan yapıldı.

Finlandiya nükleer santrali uzaktan denetledi

Enerji Günlüğü - Finlandiya’da yeni kurulmakta olan 1200 MW kapasiteli Hanhikivi-1 Nükleer Güç Santrali’nin denetimi koronavirüs nedeniyle uzaktan yapıldı.

Finlandiya Nükleer Düzenleme Kurumu (STUK) tarafından yapılan bu uygulama ile tarihte ilk kez yabancı bir nükleer santral tedarikçisinin uzaktan denetimi gerçekleştirildi. Fennovoima Oy şirketi tarafından kurulmakta olan ve Finlandiya’nın elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşılaması beklenen 1200 MW kapasiteli Hanhikivi-1 Nükleer Güç Santrali’nin denetimi koronavirüs nedeniyle uzaktan yapıldı.

Mühendislik, tedarik ve inşaat işlerini Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un bir bölümü olan REIN A.Ş.’nin alt kuruluşu RAOS’un yürüttüğü projenin denetimi, STUK tarafından Skype konferans üzerinden yapıldı. 

DENETİM 3 GÜN SÜRDÜ

Salgının getirdiği karantina, Finlandiya ve Rusya’daki seyahat kısıtlamaları gibi sosyal mesafe kuralları nedeniyle Hanhikivi-1’de 20-22 Nisan tarihlerinde yapılan 3 günlük uzaktan denetimde, mühendislik, yapılandırma, talep yönetimi, lisanslandırma ve proje dairesinden 30’dan fazla RAOS proje uzmanı denetimde hazır bulundu. 

Üç gün süren görüşmeler sonunda STUK, proje yönetim sistemine ilişkin yeni bir gereklilik açarak projenin bir sonraki aşaması olan inşa aşaması ile ilgili proje yönetim hususlarının aktif bir biçimde araştırılması gerektiğini vurguladı. NGS inşasının tüm yaşam döngüsü boyunca, 6 aylık geçiş dönemi, inşaat, kurulum ve NGS’nin devreye alınması aşamaları dahil olmak üzere proje yönetimi organizasyonunun değerlendirilmesini istedi. 

RAOS Projesinin bir sonraki denetiminin de geçici olarak 2020 yılının dördüncü çeyreği olarak belirlendiği kaydedildi. 

Hanhikivi-1 NGS, Kuzey Ostrobothnia’nın Fin bölgesindeki Hanhikivi Yarımadasında inşa ediliyor. Santral VVER-1200 3+ nesil olarak nitelenen reaktöre sahip tek üniteli ve 1200 megavat kapasiteye sahip. Proje, lisanslandırma ve NGS’nin inşa alanında hazırlık aşamasında bulunuyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler