1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Finlandiya Rosatom’la nükleer sözleşmesini sonlandırdı

Finlandiya Rosatom’la nükleer sözleşmesini sonlandırdı

Finlandiyalı Fennovoima, Rosatom ile Hanhikivi 1 Nükleer Enerji Santrali’ne ilişkin imzaladığı EPC sözleşmesini Ukrayna işgalinin ardından feshetti.

Finlandiya Rosatom’la nükleer sözleşmesini sonlandırdı

Enerji Günlüğü - Finlandiya’nın altıncı nükleer santrali 1200 MW’lık Hanhikivi 1 NGS’nin kurulumu için Rus Rosatom ile yapılan anlaşma feshedildi. 

Finlandiyalı enerji şirketi Fennovoima, Rus Atom Enerjisi şirketi Rosatom ile Hanhikivi 1 nükleer santralinin teslimatına ilişkin imzalanan sözleşmeyi feshettiğini duyurdu. Fennovoima yaptığı açıklamada fesih kararını “önemli ve artan gecikmeler ve projeyi teslim edememe” ile gerekçelendirdi. Ukrayna'daki savaşın "proje için riskleri kötüleştirdiği" ve RAOS'un "risklerin hiçbirini azaltamadığı" kaydedildi.

ROSATOM MAHKEMEYİ İŞARET ETTİ

Öte yandan Rosatom tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, Fennovoima yönetiminin proje için çok önemli bir adım olan EPC sözleşmesini feshetme kararının, projenin yüzde 34 ile en büyük hissedarları olan RAOS Voima ile ayrıntılı bir istişare yapılmadan alındığını vurguladı. Şirket ayrıca geçerli sözleşmeler ve yasalar uyarınca çıkarlarını savunma hakkını saklı tutacağını da belirtti.

Mühendislik, Tedarik ve İnşaat Sözleşmesi (EPC), Alman enerji devi E.ON'un projeden çekilmesinin ardından Rosatom’un yan kuruluşu RAOS şirketi ile 2013 yılında imzalanmıştı. Finlandiya'nın Hanhikivi yarımadasında inşa edilmesi planlanan 1200 MW kapasiteli Hanhikivi Nükleer Santrali’nde Rus tasarımı bir VVER-1200 basınçlı su reaktörünün kullanılması öngörülüyordu.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler