1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. First Solar`dan verimlilik rekoru

First Solar`dan verimlilik rekoru

Enerji Günlüğü - First Solar Inc., yüzde 22,1'lik verimliliğe ulaşarak, kadmiyumtellürid (CdTe) fotovoltaik (PV) araştırma hücresi dönüştürme verimliliğinde...

First Solar`dan verimlilik rekoru

Enerji Günlüğü - First Solar Inc., yüzde 22,1'lik verimliliğe ulaşarak, kadmiyumtellürid (CdTe) fotovoltaik (PV) araştırma hücresi dönüştürme verimliliğinde dünya rekoru kırdı.

First Solar, Inc. (Nasdaq: FSLR) dün, Newport Corporation Teknoloji ve Uygulamalar Merkezi (TAC) PV Laboratuvarında onaylandığı üzere yüzde 22,1'lik verimliliğe ulaşarak, kadmiyumtellürid (CdTe) fotovoltaik (PV) araştırma hücresi dönüştürme verimliliğinde bir dünya rekorunu daha kırdığını duyurdu. Bu başarı, First Solar'ın köklü araştırma hücresi yol haritası doğrultusunda ilerlediğini onaylamakta ve CdTe'nin çok kristalli silikon teknolojisi ile diğer ticari ince filmli PV ürünleri karşısında rekabet avantajının giderek arttığını doğrulamakta.

Rekor kıran araştırma hücresi, şirketin Perrysburg, Ohio üretim fabrikası ile Araştırma ve Geliştirme Merkezinde ticari ölçekte üretim için uygun süreçler ve malzemeler kullanılarak tasarlandı ve üretildi. Rekor, Newport TAC Lab onaylamasına ek olarak, ABD Enerji Bakanlığı Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı (NREL) tarafından “En İyi Araştırma Hücresi Verimlilikleri” referans tablosunda da belgelendirildi.

CdTe'nin rekor verimliliğine dair olan bu dokuzuncu önemli güncelleme ile, 2011'den bu yana tüm diğer ticari teknolojileri çarpıcı biçimde geride bırakan sürdürülebilir, hızlı performans iyileştirmeleri eğilimi kesin biçimde sağlamlaştırılıyor.

First Solar CTO Raffi Garabedian şu açıklamada bulundu: “Mart 2014'te sunduğumuz teknoloji yol haritasına sıkı sıkıya bağlı kalarak ilerliyoruz. O tarihte, 2015 sonu itibariyle yüzde 22'lik bir araştırma hücresi verimliliği dönüm noktasına ulaşacağımızı söylemiştik. Bu sözümüzün gereğini yerine getirdik. Bu başarı ile, maliyet etkinliği, güvenilirlik ve yüksek performansı birleştiren üstün bir PV malzemesi olarak CdTe'e olan güvenimizin devam etmesi doğrulanıyor. Son yıllarda ve araştırma hücresindeki ilerlememize bağlı olarak, seri üretimi yapılan ticari PV modüllerimizin verimliliğini ve enerji yoğunluğunu, çok kristalli Si rakiplerimizden en az üç kat daha hızlı bir biçimde iyileştirdik. Önümüzdeki yıllarda, rakiplerimizle aramızı daha da açmayı kesin olarak bekliyoruz.”

Garabedian, First Solar'ın önde gelen üretim bantlarının 2015'in 4. çeyreğinde yüzde 16,4'luk dönüşüm verimliliğine sahip PV modüllerini ürettiğini ve araştırma hücresi verimliliğindeki başarının, performans iyileştirmesinin gerçek hayattaki üretim ortamına entegre edilmesi için güçlü bir faktör işlevi gördüğünü belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler