1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Fitch not artırdı: Türkiye `yatırım yapılabilir` ülke

Fitch not artırdı: Türkiye `yatırım yapılabilir` ülke

Enerji Günlüğü - Ekonomi yönetiminin ve piyasaların uzun süredir beklediği ve Türkiye'yi yatırım yapılabilir ülkeler kategorisine taşıyan kredi notu...

Fitch not artırdı: Türkiye `yatırım yapılabilir` ülke

Enerji Günlüğü - Ekonomi yönetiminin ve piyasaların uzun süredir beklediği ve Türkiye'yi yatırım yapılabilir ülkeler kategorisine taşıyan kredi notu artışı nihayet geldi. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin kredi notunu BB’dan BBB-’ye yükseltti. Böylece Türkiye'nin kredi notu 1994 yılından bu yana ilk defa "yatırım yapılabilir" ülkeler seviyesine çıktı.
Fitch, Türkiye'nin uzun vadeli not görünümünü "İstikrarlı" olarak belirlerken, yabancı para cinsinden kısa vadeli notunu da B’den F3’e yükseltti. Ülkedeki firmaların kredi notu anlamına gelen Country Ceiling notu ise BBB-‘den BBB’ye çıkarıldı. Country Ceiling notu o ülkenin yerel para cinsinden kredi notunu aşamıyor.

DERECELENDİRME GEREKÇESİ
Fitch’ten yapılan açıklamaya göre kredi notunun yatırım yapılabilir dereceye çıkarılması, ekonomi yumuşak inişe yönelirken; ılımlı ve azalan bir kamu borç yükünü, güçlü bankacılık sistemini, olumlu orta vadeli büyüme beklentilerini ve görece varlıklı ve çeşitlilik sahibi bir ekonomi dahil bir kredi genişlemesini destekleyen, kısa vadeli makro finansal risklerdeki rahatlamanın bileşimini yansıtıyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜMEYE DÖNÜŞ
Fitch Türk ekonomisinin sürdürülebilir büyümeye dönüş yolunda olduğuna inandığını açıkladı. Türkiye’nin cari işlemler açığını daralttığını, enflasyonu 2011’deki aşırı ısınmadan sonra düşürdüğünü belirten Fitch, GSYİH’nin 2012’deki yüzde 3’lük düzeyden, 2013’te yüzde 3.8’e yükseleceğini, 2014’te ise yüzde 4.5’a çıkacağını öngördü. İşsizlik 11 yılın en düşük rakamlarına gelirken böylesi bir dengelemeyi, güçlü ticaret performansıyla, ekonomik durgunluk olmadan başarmanın gelişmiş bir ekonomik esneklik ve dayanıklılığa işaret eden Fitch şunları kaydetti: "Fitch ekonominin benzer yatırım derecesine sahip olanlardan daha oynak kalacağını beklemekte ancak ülke kredi değerliliğinin şoklara karşı daha esnek hale geleceğine inanmaktadır. Bazı konularda bir dış finansman şoku ve ekonomik durgunluk olasıdır. Ancak ajans ülkenin güçlü ülke, banka ve hanehalkı bilançolarna inanmakta ve ekonomik ve döviz kuru esnekliğinin, daha büyük bir finansal krize genişleyecek şoklara karşı önemli tampon oluşturduğuna inanmaktadır."

YILDA 100 MİLYAR DOLAR EKSTRA SERMAYE GİRİŞİ
OYAK Yatırım Makro Ekonomik Araştırmalar'ın yayınladığı analize göre Türkiye'nin not arttırımı olmaması durumunda 65 milyar dolar yabancı sermaye çekebilecekken, not arttırımıyla birlikte 2013-2023 yılları arasında yıllık ortamalama 75 milyar dolar fon girişi sağlayabilecek. Bu da 10 yılda 100 milyar dolar civarında ekstra sermaye girişi anlamına geliyor.

VOB TARİHİ ZİRVEDE
Kredi notu artışının ardından döviz ve faizde gerileme yaşanırken, İstanbul Borsası yükseldi, İzmir Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası’nda tarihi rekor kırıldı.

BABACAN: GECİKMİŞ KARAR
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Fitch tarafından alınan kararın yerinde olmakla birlikte gecikmiş bir karar olduğunu belirtti. Babacan, "Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının da benzer kararlarını daha fazla gecikmeden almalarını ümit ediyoruz" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler