1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Force, Osmaniye’de hidroelektrik santral kuracak

Force, Osmaniye’de hidroelektrik santral kuracak

Osmaniye’de Ceyhan Nehri üzerinde bulunan Cevdetiye Regülatörüne bağlantılı olacak şekilde 3,696 MWm kurulu gücünde Cevdetiye Hidroelektrik Santrali (HES) kurulacak. 

Force, Osmaniye’de hidroelektrik santral kuracak

Enerji Günlüğü - Force Yenilenebilir Enerji, 84 milyon lira yatırımla Osmaniye’de 3,696 MWm kurulu gücünde Cevdetiye Hidroelektrik Santrali (HES) kurup işletecek.

Force Yenilenebilir Enerji Üretim San. ve Tic. A.Ş. tarafından Osmaniye İli, Merkez İlçesi, Cevdetiye Beldesi, Kesmeburun Köyü sınırları içerisinde Ceyhan Nehri üzerinde DSİ 6. Bölge Müdürlüğü uhdesinde halihazırda kurulu durumda bulunan Cevdetiye Regülatörüne bağlantılı olacak şekilde 3,696 MWm kurulu gücünde Cevdetiye Hidroelektrik Santrali (HES) kurulması planlanıyor. Projenin değerinin 84 milyon lirayı aşması bekleniyor.

Cevdetiye Regülatörü sağ sahilinden iletim kanalına alınacak olan sular y̧ükleme havuzuna aktarılacak ve buradan 51,50 m kuyruksuyu kotunda ve 3,696 MWm kurulu gücünde tesis edilecek olan Cevdetiye HES'te ţürbinlenecek. Santralde yılda 21,259 GWh elektrik üretilmesi planlanıyor.

Cevdetiye Regülatörü, AS0 ve BS0 isale kanallarına su yüklenmesi amacı ile DSİ tarafından inşa edilerek 1976 yılında işletmeye açıldı. Bu isale kanalları sayesinde Ceyhan Ovasında toplamda 109.774 ha tarımsal alan sulanmakta. Bölgede her yıl ortalama olarak Mayıs ayında sulama sezonu başlamakta olup Ekim ayının son haftasına kadar sulama devam etmekte. Bu nedenle, sulama sezonu boyunca Ceyhan Nehri yatağına can suyu haricinde su bırakılmıyor. Sulama sezonu bitiminde ise; Aslantaş Barajı işletme programına göre elektrik üretimi amacı ile nehir yatağına su bırakılıyor. Bu bırakılan sudan önceki yıllarda işletmeye alınmış olan İsdemir Su Temini Projesi kanalı vasıtasıyla İSDEMİR’e kullanma suyu ve BS0 isale kanalının km: 28+000’de bulunan Öner HES’e enerji amaçlı su verilmekte olup arta kalan sular, nehir yatağına can suyu olarak bırakılmakta. 

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler