1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Fortis Enerji, Sırbistan'daki biyogaz tesisini açtı

Fortis Enerji, Sırbistan'daki biyogaz tesisini açtı

Türkiye, Hollanda ve Balkanlar’da enerji yatırımları yapan Fortis Enerji, Sırbistan'daki 3 MW kurulu gücündeki Dolovo Biyogaz Enerji Santrali'ni işletmeye aldı.

Fortis Enerji, Sırbistan'daki biyogaz tesisini açtı

Enerji Günlüğü - UCK Holding şirketlerinden Fortis Enerji'nin Sırbistan'daki yeni biyogaz enerji santrali faaliyete geçti. Şirket, 3 MW'lık Dolovo Biyogaz Enerji Santrali'ni işletmeye aldı. 

Şirketten yapılan açıklamaya göre, tesisteki üç motorun yılda 28 milyon kWh elektrik üreterek 12 bin evin enerji ihtiyacını karşılaması ve fosil yakıtlardan kaynaklanan 20 milyon kilogram CO2 eşdeğeri emisyonu önlemesi bekleniyor. 

Açıklamada, "Biyogaz, gıda atıkları ve hayvan atıkları gibi organik maddelerin çürümesiyle üretilen çevre dostu ve yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Biyogaz üretmek için kullanılan biyolojik maddeler doğal olarak çürümektedir. Bu nedenle bu çürümenin ürettiği gazları yakalayarak enerji kaynağı olarak kullanmak, bu gazların atmosfere salınması sonucu oluşan zararı azaltır. Organik maddelerin anaerobik çürümesi (veya fermantasyonu), milyonlarca yıldır -fosil yakıtlardan daha önce- doğada gerçekleşmektedir ve günümüzde hala devam etmektedir. Organik atıkların biyogaz tesislerinde enerjiye dönüştürülmesi, doğanın kaynakları geri dönüştürme yeteneğinin hızlandırılmış bir halidir" denildi.

Fortis Enerji Balkanlar'da toplam kurulu gücü 2 GW'a ulaşan yenilenebilir enerji projeleri planlıyor. Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Türkiye'de geliştirilme aşamasında olan güneş, rüzgar, biyogaz ve yeşil hidrojen projelerinin 5 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler