1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Fortum kömüre veda etmeye hazırlanıyor

Fortum kömüre veda etmeye hazırlanıyor

Fortum, Finlandiya’nın Espoo şehrinde kömür kullanımını sonlandırarak 2020 yılına kadar bölgesel karbon nötr ısıtma sistemi kuracak.

Fortum kömüre veda etmeye hazırlanıyor

Enerji Günlüğü - Fortum, Finlandiya’nın Espoo şehrinde kömür kullanımını sonlandırarak 2020 yılına kadar bölgesel karbon nötr ısıtma sistemi kuracak.

Finlandiyalı enerji şirketi Fortum, başlattığı ‘Espoo Clean Heat’ projesi kapsamında Finlandiya'nın Uusimaa bölgesinde bulunan Espoo şehrinde 2025 yılına kadar kömür kullanımını sonlandırarak şehrin ısıtmasını karbonsuzlaştırmayı hedefliyor. Proje çerçevesinde Fortum şehrin Kauniainen ve Kirkkonummi bölgelerinde 2020 yılına kadar bölgesel karbon nötür ısıtma sistemi kuracak.

2020'lerde karbon nötrlüğü için hızlandırılan projede ilk önce önümüzdeki yaz iki kömür yakıtlı elektrik ünitesi kapatılacak. Bu birimlerin boşluğu biyokütle, jeotermal, enerji verimliliği ve akıllı çözümler ile kapatılacak. Karbon nötr bölgesel merkezi ısıtma sistemi ve akıllı ısıtma kontrol sistemi de bu aşamada büyük rol oynayacak. Bölgesel ısıtmanın arkasındaki çalışma prensibi çok basit: Isıtılan suyun yeraltı boruları aracılığıyla binaları ısıtmak için dolaşımı yapılıyor. Burada suyu ısıtmak için kullanılan teknoloji çevreye verilen zarar açısından önemli rol oynuyor. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler