1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Fosil yakıtlar % 10 pazar payını güneş ve EV'lere kaptırabilir

Fosil yakıtlar % 10 pazar payını güneş ve EV'lere kaptırabilir

Enerji Günlüğü – Güneş enerjisi ve elektrikli araçların (EV) önümüzdeki on yıl içinde fosil yakıtların pazar payının yüzde onunu ele geçirebileceği...

Fosil yakıtlar % 10 pazar payını güneş ve EV'lere kaptırabilir

Enerji Günlüğü – Güneş enerjisi ve elektrikli araçların (EV) önümüzdeki on yıl içinde fosil yakıtların pazar payının yüzde onunu ele geçirebileceği ifade edildi. 

Imperial College London’a bağlı Grantham Instititute ve Carbon Iniative’nin birlikte yazdıkları ve Perşembe günü yayımladıkları 'Beklenilmeyeni beklemek: Düşük Karbon Teknolojilerinin Etkileri Raporu'na göre, on yıllık bir süre içinde fosil yakıtların piyasa paylarının %10’u PV ve elektrikli otomobillere kaptırılabilir. 

ORAN KÜÇÜK AMA ETKİLERİ BÜYÜK

Bu kulağa yüksek bir rakam gibi gelmeyebilir ancak petrol,kömür gibi fosil yakıtlara talebin bir kez düşmesi sonun başlangıcı anlamına gelebilir. Enerji piyasasındaki payında yaşadığı %10 ‘luk bir düşüş Amerika Birleşik Devletleri kömür madenciliği endüstrisinin çökmesine neden oldu ve PV’nin de büyük bir parçasını oluşturduğu yenilenebilir enerjideki %8’lik büyümeye hazırlıksız yakalandıkları için 2008 ile 2013 yılları arasında Avrupa’nın beş büyük enerji şirketi 100 milyar Euro’dan fazla değer kaybetti.

GÜNEŞTE HIZLI DEĞİŞİM FOSİL YAKITLARI ATIL KILABİLİR

Güneş fotovoltaik maliyeti son yedi yıl içinde %85 düştü ve bu araştırmanın başlangıç senaryosu PV’de 2030 ile 2040 yılları arasında 5000 GW’dan büyük bir ek kurulu güçle büyük bir büyüme yaşanacağını ve PV’nin“küresel ölçekte, alternatif enerji seçeneklerinden daha ucuz” olacağını öngörüyor. Raporda, “bu denli hızlı bir değişimin yaşanacağı bir senaryoda, fosil yakıt varlıkların topluca atıl duruma düşmeleri çok olası” olduğu ifade ediliyor.

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLER HER YIL YÜZDE 60 BÜYÜYOR

Elektrikli otomobiller mevcut durumda her yıl %60 büyüyor ve şimdiden yollarda bir milyondan fazla elektrikli otomobil bulunuyor. ABD Enerji Bakanlığı’na göre, batarya maliyetleri yedi yıl içinde %73 düşerek, 2015’teki 268$ABD/kWh rakamına ulaştı. Elektrikli otomobil üreticisi Tesla bu rakamın 2020 itibarıyla 100$ABD/kWh’a düşmesini öngörüyor. 

Rapor, elektrikli otomobillerin 2030 itibarıyla kara ulaşım piyasanın beşte birini oluşturabileceğini ve hidrojenli otomobiller ve yakıt/elektrik hibrit otomobillerdeki ek bir büyümenin geleneksel içten yanmalı motorların piyasa payının %50’nin altına düşmesine yol açabileceğini ortaya koyuyor. 2050 yılı itibarıyla elektrikli otomobil sayısı 1.7 milyara (piyasanın %69’u) ulaşabilir ve bu durumda geleneksel içten yanmalı motorların piyasa payı %12’ye düşebilir.

Raporda kullanılan senaryoların, yazıcıda basılabilecek PV’ler gibi, yeni teknolojiler sayesinde birkaç yıl sonra tutucu senaryolar olarak görülebileceği de ifade ediliyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler