1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Fosil yakıtların enerji arzındaki ağırlığı devam edecek

Fosil yakıtların enerji arzındaki ağırlığı devam edecek

ABDli enerji şirketi ExxonMobil, enerji kaynaklı karbon emisyonlarının dünya genelinde 2050 yılına kadar dörtte bir oranında azalacağını öngörüyor.

Fosil yakıtların enerji arzındaki ağırlığı devam edecek

Enerji Günlüğü - Yenilenebilir enerjinin hızlı gelişimi ve diğer temiz enerji çözümlerine rağmen 2050’de Dünya enerji ihtiyacının yüzde 54’ünün hâlâ fosil yakıtlardan karşılanacağı kaydedildi. 

Amerikan petrol şirketi ExxonMobil'in 2050'ye kadar olan dönemi kapsayan küresel görünüm raporu, dünyanın enerji kaynaklı karbon emisyonlarının, artan düşük emisyon seçeneklerine paralel olarak 2050 yılına kadar %25 azalacağını gösterdi. ABD enerji devi, bu emisyonların son on yılda %10 artması nedeniyle bunu büyük bir değişiklik olarak nitelendiriyor.

ExxonMobil, "Dünyanın, günümüzün enerji sisteminin avantajlarını korurken aynı zamanda emisyonları önemli ölçüde ve verimli bir şekilde azaltan, mevcut gidişatın ötesine geçen düşük emisyonlu çözümlerin ölçeğini önemli ölçüde artırması gerekecek" açıklamasında bulundu.

PİYASA ODAKLI ÇÖZÜMLER GEREKİYOR

Şirket, böyle bir başarının hükümetlerden politika desteği, maliyetleri düşürmek için teknolojide önemli ilerlemeler ve sonuçta emisyon azaltımlarını teşvik edecek piyasa odaklı çözümler gerektireceğini kaydetti.

YENİLENEBİLİR ENERJİ UMUT VERMEYE DEVAM EDECEK

Enerjiyle ilgili karbon emisyonlarının azaltılmasına katkıda bulunan yenilenebilir enerji, büyük umut vaat etmeye devam edecek; rüzgâr ve güneş, 2050 yılında dünyanın enerji arzının %11'ini, yani bugünkü katkının beş katını sağlayacak.

ExxonMobil'in tahminlerine göre biyoyakıtlar, karbon yakalama ve depolama, hidrojen ve nükleer gibi diğer düşük emisyonlu seçenekler de önemli rol oynayacak.

DÜNYA ENERJİ İHTİYACININ %54’ÜNÜ FOSİL YAKITLAR KARŞILAYACAK

Raporda, düşük emisyon seçeneklerindeki benzeri görülmemiş artışa rağmen, petrol ve doğal gazın 2050 yılında hâlâ dünyanın enerji ihtiyacının yarısından fazlasını (%54) karşılayacağı öngörülüyor.

Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'ne (IPCC) göre, önemli ilerleme kaydedilmiş olmasına rağmen, küresel ısınmanın 2°C'yi aşmaması için daha büyük azaltımlara ihtiyaç var.

 

Önceki ve Sonraki Haberler