1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Fransa denizcilik endüstrisine karbon vergisi talep ediyor

Fransa denizcilik endüstrisine karbon vergisi talep ediyor

Fransa, emisyonları azaltmak amacıyla gemi yakıtlarına bir karbon vergisi çağrısı yapacak. Fransa bu konuda uluslararası destek arayışında.

Fransa denizcilik endüstrisine karbon vergisi talep ediyor

Enerji Günlüğü - Fransa, denizcilik endüstrisinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarına küresel bir vergi getirilmesi için uluslararası bir koalisyon kurmaya çalışıyor.  

Fransız hükümeti, Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) Temmuz ayında yapılacak toplantısında, denizcilik endüstrisine bir iklim vergisi uygulanmasını umuyor. Financial Times’ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, denizcilik endüstrisinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarına küresel bir vergi getirilmesi için çalışıyor. 

Haberde, Fransa’nın Temmuz ayında yapılacak toplantısında Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütü üyelerine böyle bir vergiyi kabul etmeleri için ortak bir çağrı yapmak üzere diğer ülkelerle birlikte çalışmayı umduğu kaydediliyor. Fransa'nın bu fikri desteklemek için düzinelerce ulustan oluşan bir koalisyon kurmaya çalıştığını ve Japonya, Danimarka, Kenya, Panama ve Meksika'nın yanı sıra yıllardır bu fikri savunan Solomon ve Marshall Adaları'ndan destek aldığı ifade ediliyor. Çin’in bu fikre karşı olduğu belirtiliyor.

Denizcilik endüstrisi dünyadaki sera gazlarının %2,9'unu salmakta. Ayrıca, açık denizlerde olup bitenler herhangi bir hükümetin yetki alanında olmadığı için denizcilik endüstrisi vergiden de büyük ölçüde kurtuluyor. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler