1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Fransa kamu maden şirketi kuracak

Fransa kamu maden şirketi kuracak

Enerji Günlüğü - Fransa doğal kaynaklara erişimde rekabet gücü yakalamak ve fiyat ve miktar kontrolü ile güvenliğini sağlamak  için madencilik...

Fransa kamu maden şirketi kuracak

Enerji Günlüğü - Fransa doğal kaynaklara erişimde rekabet gücü yakalamak ve fiyat ve miktar kontrolü ile güvenliğini sağlamak  için madencilik alanında ulusal Fransa Madenler Şirketi (CMF) kuracak.

Fransa Sanayi Bakanı Arnaud Montebourg, güvenilir hammadde arzını ve Fransız know-how’ının ihracatını teminat altına almak için madencilik alanında ulusal Fransa Madenler Şirketi’nin (CMF) kurulacağını açıkladı.

JEOLOJİ BİLGİSİ VE MADEN ÇIKARILMASI AYNI ŞEMSİYE ALTINDA

Montebourg, ‘Jeolojik know-how, jeoloji bilgisi ve maden kaynaklarının çıkarılması konularını şemsiyesi altına alan bir şirket olacak’ dedi. Bakan, hedeflerinin “Fransa’yı, doğal kaynaklara erişim için küresel mücadeleye yeniden sokmak olduğunu” söyledi ve bunun en önemli unsurunun da Fransa’daki maden kaynakları üzerinde kontrolün yeniden tesis edilmesi ve arzın güvence altına alınması olduğunu da ekledi.

Kurulacak şirketle ilgili detaylar henüz belli olmasa da finansmanında, farklı firmalardaki devlet varlıklarını yöneten ‘Agence des participations de l’État’ (APE) ajansı ve Jeoloji ve Maden Araştırma Bürosu (BRGM) görev alacak. Bu iki kurum, önümüzdeki 5-10 yıl içinde 200-400 milyon avro arasında yatırım yapacak.

İLERİDE ÖZEL SEKTÖRLE DE BULUŞABİLİR

Gelecekte bu kamu şirketinin özel sektörle ortaklıklar kurması da söz konusu olabilecek. “Fransa’nın ulusal madencilik şirketi ileride özel sermaye ile de buluşabilir” diyen Montebourg, yine de CMF’nin finansmanının büyük kısmının kamu yatırımlarından geleceğini belirtti.

ŞİRKET FRANSA'YA KONTROL OLANAĞI VERECEK

Sanayi Bakanı, “Fransa’da madenler için ulusal bir şirket kurmak; bize fiyatlar, miktar ve egemenliğimiz üzerinde kontrol sağlayacak” dedi. Fransa açısından bu şirket, çelik ve alüminyum gibi temel imalat sanayinin ihtiyaç duyduğu hammaddelerin yansıra, yüksek teknolojili malların üretiminde kullanılan nadir toprak elementlerinin tedarikini de güvenceye almayı sağlayacak.

SADECE FRANSA'DA FAALİYET GÖSTEMEYECEK

Gelecekte kurulacak şirket, yalnızca Fransa topraklarında faaliyet gösterecek şekilde tasarlanmamış. Montebourg’un gündeme getirdiği ilk proje Fransa’daki madenlerin, ardından da Guyana’daki altın, Yeni Kaledonya’daki nikel rezervlerinin ortaya çıkarılması. Bu yeni ulusal şirket, faaliyet göstereceği her bir ülkede bağlı kuruluşlar oluşturacak ve

VATANDAŞLAR DA KARAR SÜRECİNE KATILABİLECEK

Bakan, aynı zamanda madencilik kanununda reform projesini de açıkladı ve bu sayede madencilik faaliyetlerini ilgilendiren konularda vatandaşların da karar sürecine katılabileceğini söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler