1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Fransa'da grev nedeniyle akaryakıt sıkıntısı başladı

Fransa'da grev nedeniyle akaryakıt sıkıntısı başladı

Fransa'da sendikaların ülke çapında düzenlediği grevler yüzünden yakıt sıkıntısı çekiliyor. 

Fransa'da grev nedeniyle akaryakıt sıkıntısı başladı

Enerji Günlüğü - Fransa'da sendikaların ülke çapında düzenlediği grevler yüzünden yakıt sıkıntısı çekiliyor. 

Fransa'da hükümetin, parlamento oylaması olmaksızın "çalışma yasasını" değiştireceğini açıklaması üzerine Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu (CGT) öncülüğünde işçilerin başlattığı grevlerin petrol sektörüne de sıçramasıyla ülke genelindeki rafinerlerde yakıt çıkışı yaklaşık yüzde 50 düştü. Bu nedenle başgösteren akaryakıt sıkıntısı bir çok petrol istasyonunda uzun kuyrukların oluşmasına neden oldu.

Başkan Hollande ve sendikalar arasında işgücü reformları konusundaki anlaşmazlık sonucu ortaya çıkan grev Fransa'nın sekiz rafinesine de yayıldı. Ülkenin en büyük petrol şirketi Total, yüzlerce petrol istasyonunda yakıtın kısmen ya da tamamen tükendiğini bildirdi.

Rafineri işçilerinin yanısıra liman işçilerinin, kamyoncuların ve diğer protestocuların akaryakıt dağıtım depolarındaki teslimatı gün boyu engellemesi benzin istasyolarında paniğe yol açtı.

ABD merkezli Exxon Mobil'e ait Fos rafinerisindeki işçilerin grevleri daha yaygın. 

Ülkenin önde gelen işçi sendikaları, meslek örgütleri ve öğrenciler bir haftalık eylem ve grev kararı daha çok liman, petrol rafinerileri ve demiryollarında yoğunlaşıyor.

POLİS MARSİLYA'DA GÖRÜLMEMİŞ BİR ŞİDDET UYGULADI

François Hollande Hükümeti ve radikal CGT sendikası arasındaki soğuklukluğun tırmanmasıyla yayılan grevlerden Marsilya'daki petrol rafinerinin önüne polis kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı. CGT'den Emmanuel Lépine yaklaşık 40 otobüs dolusu çevik kuvvet polisi ile görülmemiş bir şiddet operasyonu yaşandığını belirtti. 

CGT,  Euro 2016 Futbol Şampiyonası başlamadan bir hafta önce 2 Haziran'da Paris metrosunda ve tren hatlarında haftada iki günden fazla grev yapma çağrısında bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler