1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Fransız Total, Irak'ta 27 milyar dolarlık iş aldı

Fransız Total, Irak'ta 27 milyar dolarlık iş aldı

Irak, bekleyen ve yarım kalmış projeleri için, Fransız TotalEnergies ile 27 milyar dolarlık anlaşma imzaladı.

Fransız Total, Irak'ta  27 milyar dolarlık iş aldı

Enerji Günlüğü - Irak, bekleyen projeleri için, Fransız TotalEnergies ile 27 milyar dolarlık anlaşma imzaladı.

Irak, finansman sorunu nedeniyle uzun süredir başlatamadığı 4 büyük enerji projesi için, Fransa merkezli TotalEnergies şirketi ile 27 milyar dolar tutarında sözleşme yaptı. 

Projelerden ilki Irak'ın on yıldan uzun süredir ilerleme kaydedemediği, denizden su temini projesi. Total ile imzalanan sözleşme uyarınca, petrol çıkarırken enjeksiyon için tuzdan arındırılmış deniz suyu sağlamak üzere 7,5 milyon varil/gün kapasiteli bir tesis geliştirilecek. Tesis, Güney Irak'taki petrol sahalarında üretimi sürdürmek ve geliştirmek açısından büyük önem taşıyor. 

Sözleşme kapsamındaki bir diğer proje ise Basra'daki 85.000 varil/gün kapasiteli Ratawi petrol sahasının kapasitesini yüzde 150 artırarak 210.000 varil/güne çıkaracak olan proje olacak. 

Bununla beraber Ratawi, West Qurna 2, Majnoon, Luhais ve Tuba olmak üzere, Basra'daki beş petrol sahasında çıkarılan gazı işleyen merkezi bir işleme tesisi de kurulacak. Tesis 17 milyon metreküpe kadar ürün işleyebilecek. Üretim iki faza eşit olarak bölünerek yaklaşık 12.000 varil/gün doğalgaz kondensatı ve 3.000 ton/gün de LPG üretecek. 

Sözleşmedeki dördüncü proje ise 1.000 MW kurulu güce sahip olacak bir güneş enerjisi santralini (GES) kapsıyor. TotalEnergies'in Irak ile Mart ayında imzaladığı ilk anlaşmaya göre, ilk 500 MW'lık fazı, bir yılı biraz aşan bir sürede tamamlanacak. 

Irak’ta uzun süredir, aralıklarla protestolara yol açan elektrik kesintileri yaşanıyor. Enerjideki sorunlar, Irak Elektrik Bakanı’nın Mayıs 2021’de istifasına da neden oldu. Enerjideki sorunların altında yatan neden ise temel olarak üretim ve iletim altyapısının, artan talebi karşılayamaması. 

Irak Devletinin enerji yatırımlarının, sözleşmenin geçerli olacağı dönem boyunca 95 milyar dolar civarında bir kar getireceği öngörülüyor. Irak’ta petrolün varil fiyatının 50 dolar olduğu düşünülürse ve gecikmeler yaşanmazsa, bu öngörünün gerçekleşmesi mümkün. 

Projelerin startı Ekim 2021’de yapılacak genel seçimler öncesinde, Irak’ta gerçekleştirilecek imza töreniyle verilecek. 

Etiketler : ,
İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler