1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Fukuşima felaketi robotları da çarptı!

Fukuşima felaketi robotları da çarptı!

Enerji Günlüğü - Fukuşima Nükleer Santrali'nde 2011'de yaşanan felaketin araştırılması için gönderilen robotlar radyasyon nedeniyle arıza yaptı. Japonya’da...

Fukuşima felaketi robotları da çarptı!

Enerji Günlüğü - Fukuşima Nükleer Santrali'nde 2011'de yaşanan felaketin araştırılması için gönderilen robotlar radyasyon nedeniyle arıza yaptı. 

Japonya’da 2011’de meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından yaşanan tsunami sonrasında yaşanan Fukuşima nükleer santrali nükleer sızıntının etkileri hala giderilemiyor. Santrali temizlemekle görevli Tepco şirketinin son olarak santralde 2 numaralı reaktöre araştırma ve inceleme için bu hafta gönderdiği robot erimiş yakıt ve kırık yapı parçaları nedeniyle kaybedildi.

Tepco, 73 Sievert’lik bir radyasyon seviyesine dayanabilecek bir robot geliştirdi ancak Fukuşima’nın 2 numaralı reaktörü 530 Sievert’lik bir radyasyon seviyesine sahip. 4 Sievert’lik bir radyasyon seviyesi bile canlıları öldürmeye yetiyor.

Toshiba tarafından üretilen ve “Akrep robot” olarak adlandırılan makinelerin santralden görüntü ve diğer verileri toplaması bekleniyor. Ancak robotların içerideki yüksek radyasyon nedeniyle üreticilerinin kendilerine biçtiği ömürden 5 kat daha hızlı şekilde işlevlerini yitirdiği belirtiliyor. Bu güne kadar üretilen tüm robotlar işlevlerini yitirip başarısız oldular.

Önceki ve Sonraki Haberler