1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Fukuşima'da nükleer sızıntı mantarlarla yayılıyor!

Fukuşima'da nükleer sızıntı mantarlarla yayılıyor!

Enerji Günlüğü - Nükleer felaketin yaşandığı Fukuşima'da yaban mantarların nükleer sızıntıyı sporlarıyla dağlara, ormanlara yaydığı belirlendi. Japonya'da...

Fukuşima'da nükleer sızıntı mantarlarla yayılıyor!

Enerji Günlüğü - Nükleer felaketin yaşandığı Fukuşima'da yaban mantarların nükleer sızıntıyı sporlarıyla dağlara, ormanlara yaydığı belirlendi. 

Japonya'da 2011 yılında yaşanan Fukuşima Nükleer felaketinin ardından altı yıl geçmesine rağmen doğaya verdiği zarar bitmiyor. Japon Kanazawa Üniversitesi, Ibaraki Üniversitesi ve Japon Meteoroloji Ajansı Meteorolojik Araştırma Enstitüsü araştırmacıları, Fukuşima nükleer felaketi sonrası bölgede yetişen yaban mantarlarının nükleer sızıntıyı (sezyum) absorbe ettikleri ve sonra sporlarıyla dağlara, ormanlara yaydığını belirledi. 

Geçen yıl Haziran ve Ekim ayları arasında bölgenin ormanlarında ve dağlarında on farklı yerden alından on çeşit yaban mantarının sporlarındaki her gramda ölçülen radyoaktivite düzeyi 143 bekerelin üzerinde kaydedildi. 

Mantarların yaydığı bu nükleer sızıntının insan sağlığını tehdit etmediği belirtilirken, dönüşü zor bölgelerde radyasyon oranının yaz aylarında kış aylarına göre beş kat daha fazla olduğu kaydedildi.

Önceki ve Sonraki Haberler