1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Fukuşima`da tekrar elektrik arızası

Fukuşima`da tekrar elektrik arızası

Enerji Günlüğü - Japonya'nın kuzeydoğusundaki Fukuşima Nükleer Santrali'nin kullanılmış nükleer çubukların bulunduğu üçüncü havuzun soğutma sisteminde...

Fukuşima`da tekrar elektrik arızası

Enerji Günlüğü - Japonya'nın kuzeydoğusundaki Fukuşima Nükleer Santrali'nin kullanılmış nükleer çubukların bulunduğu üçüncü havuzun soğutma sisteminde arıza çıktı. Santrali işleten Tokyo Elektrik Şirketi (TEPCO) yaptığı yazılı açıklamada, yerel saatle 02.27'de alarm zilinin çaldığını, uzmanların soğutma sisteminde arıza olduğunu doğruladıklarını belirtti. TEPCO sözcüsü, "Şimdilik elimizde başka bilgi yok." dedi. Ancak sözcü, bu akşam saatlerinde sorunun çözülmesini beklediklerini kaydetti. Sorunun kaynağına ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Kullanılmış yakıt çubuklarının bulunduğu havuzlarda geçtiğimiz ay benzer bir sorun yaşanmıştı. Bir, üç ve dört numaralı havuz ile ortak havuzun elektrik sisteminde yaşanan arıza nedeniyle soğutma işlemi durmuştu. 30 saat süren krizin ardından uzmanlar, ek tedbirlerle sorunu aşmıştı. Yetkililer daha sonra yaptıkları çalışmada krize, bir farenin kabloları kemirmesinin yol açtığını tespit etmişti.

Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki sorun, 11 Mart 2011'de yaşanan 9.0 şiddetindeki depremin tetiklediği tsunaminin reaktörleri vurmasının ardından başlamıştı. Jeneratörlerin su altında kalmasıyla soğutma sistemleri devre dışı kalmış ve etrafa radyasyon yayılmıştı. Santral açıklarında avlanan bir balıkta, izin verilen sınırın 7 bin 400 kat üzerinde radyasyon bulunmuştu. Bu krizin ardından Japonya, 50 kadar nükleer santralini geçici olarak kapatmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler