1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Fukuşima’dan Tonlarca radyasyonlu su sızdı!

Fukuşima’dan Tonlarca radyasyonlu su sızdı!

Enerji Günlüğü - Japonya'yı 11 Mart 2011'de vuran çifte afetin ardından radyasyon sızdırmasıyla dünyanın gündemine oturan Fukuşima Nükleer Santrali'nde...

Fukuşima’dan Tonlarca radyasyonlu su sızdı!

Enerji Günlüğü - Japonya'yı 11 Mart 2011'de vuran çifte afetin ardından radyasyon sızdırmasıyla dünyanın gündemine oturan Fukuşima Nükleer Santrali'nde ardı ardına sorunlar yaşanıyor. Yakıt çubuklarının bulunduğu havuzlarda yaşanan elektrik krizinin ardından tonlarca radyasyonlu suyun havuzdan sızdığı ortaya çıktı.

Santrali işleten Tokyo Elektrik Şirketi'nin (TEPCO) sözcüsü Masayuki Ono, 120 ton kadar radyasyonlu suyun bulunduğu havuzdan toprağa sızmış olabileceğini söyledi. Ono, sızıntının sebebini henüz tespit edemediklerini belirtti. TEPCO, sızıntı yaşanan havuzdaki radyasyonlu suyun diğer havuzlara aktarılacağını belirtti. Havuzun, kıyıdan 800 metre uzakta bulunduğu için suyun okyanusa ulaşamayacağı belirtildi. TEPCO, havuzdan ne zamandan bu yana radyasyonlu suyun sızdığını bilemediklerini kaydetti.

Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki sorun, 11 Mart 2011'de yaşanan 9.0 şiddetindeki depremin tetiklediği tsunaminin reaktörleri vurmasının ardından başlamıştı. Jeneratörlerin su altında kalmasıyla soğutma sistemleri devre dışı kalmış ve etrafa radyasyon yayılmıştı. Bu felaketten sonra santralin tamamen kapatılması hedeflenmişti ancak santralde sürekli sorunlar yaşanıyor. TEPCO dün yaptığı açıklamada kullanılmış nükleer çubukların bulunduğu üçüncü havuzda yaşanan elektrik arızası yaşandığını açıklamıştı. Bu sorun 3 saat içinde çözülmesine rağmen santralle ilgili soru işaretleri sürüyordu.

Dünkü sorundan önce de kullanılmış yakıt çubuklarının bulunduğu havuzlarda geçtiğimiz ay da benzer bir sorun yaşanmıştı. Bir, üç ve dört numaralı havuz ile ortak havuzun elektrik sisteminde yaşanan arıza nedeniyle soğutma işlemi durmuştu. 30 saat süren krizin ardından uzmanlar, ek tedbirlerle sorunu aşmıştı. Yetkililer daha sonra yaptıkları çalışmada krize, bir farenin kabloları kemirmesinin yol açtığını tespit etmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler