1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Full`ün 53 istasyonu 12 yıllığına Lukoil`de

Full`ün 53 istasyonu 12 yıllığına Lukoil`de

Enerji Günlüğü - Akaryakıt dağıtım şirketi Full, 53 istasyonunu yaklaşık 250 milyon dolara, 12 yıllığına Rus sermayeli Lukoil'e kiralamak üzere anlaştı....

Full`ün 53 istasyonu 12 yıllığına Lukoil`de

Enerji Günlüğü - Akaryakıt dağıtım şirketi Full, 53 istasyonunu yaklaşık 250 milyon dolara, 12 yıllığına Rus sermayeli Lukoil'e kiralamak üzere anlaştı. Doğan Grubu ise bunun üzerine daha önce satın alma görüşmeleri yürüttüğü Full'e karşı dava açıyor. 

Düşük fiyatlı akaryakıt satış stratejisi izleyen Full'ün Yönetim Kurulu Üyesi Timuçin Yalı gazetecilerle bir araya geldi. Full'ün Türkiye'deki toplam 53 adet akaryakıt istasyonunun Rus Lukoil'e kiralanması konusunda anlaştıklarını belirten Timuçin Yalı, sözleşmenin yazıldığını ve Mart ayı sonunda imzaların atılacağını belirtti. Bu konuda ilk anlaşmanın Ocak ortasında imzalandığını belirten Yalı, "Şu anda avukatlar içeride, süreç devam ediyor. Mart sonunda süreci tamamlıyoruz ve son imzalar atılacak. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında tüm Full tabelaları Lukoil olarak değiştirilecek" diye konuştu. Kiralama bedelinin yaklaşık 250 milyon dolar olduğunu ifade eden Yalı, "Çok iyi rakamlara 12 yıllık kiralama yaptılar. Akaryakıt tarafında bizim bankalara toplam borç stokumuz yaklaşık 250 milyon dolar civarında. Full için bugüne kadar 350-360 milyon dolar civarında yatırım yapmıştık. Şunu söyleyeyim; bizim aldığımız 12 yıllık rakam bu borç stokunu rahat karşılar" dedi.

MÜLKİYETİNDEKİ İSTASYONLAR SATILIK

Full şirketi yönetimi bu konudaki ilk açıklamayı 22 Ocak tarihinde yapmış, 53 istasyonun Rus petrol şirketi Lukoil'e kiralanması için niyet mektubu imzalandığını duyurmuştu.

Lukoil ile imzaları attıktan sonra mülkiyeti Full'e ait 24 istasyonu üç ay içinde ihaleyle satmayı planladıklarını da açıklayan Timuçin Yalı, "24 istasyonun mülkiyet satışını da Lukoil kontratını yatırımcılara sunarak yapacağız. Bu da yatırımcılar açısından iyi bir yatırım fırsatı olacak" dedi. Yalı, Lukoil ile anlaşma yapmış olmalarına rağmen halen kapılarını çalan yatırımcılar olduğunu da söyledi.

DOĞAN GRUBU'NDAN FULL'E DAVA

Bu arada, Doğan Grubu ile daha önce yaptıkları ortaklık görüşmelerinin Full'ün hissedarları hakkında başka bir yatırımla alakalı başlatılan vergi incelemesi sonrasında Doğan Grubu tarafından askıya alındığını hatırlatan Yalı, "Lukoil ile anlaşmaya varmamız sonrasında Doğan Grubu bize başkalarıyla anlaştığımız için dava açtı. Ama süreci kendileri askıya almıştı" dedi. Doğan Grubu ile görüşme sürecini askıya alınmasından çok büyük zarar gördüklerini vurgulayan Yalı, "Böyle olunca biz de malımızın değerini korumak için kiralama görüşmelerine başladık" dedi.

İNDİRİMLİ SATIŞ YAPILABİLİYORMUŞ

Türkiye'de uyguladıkları indirim politikası sayesinde akaryakıt pazarında sadece 2012 yılında 68 milyon TL'lik indirim yaptıklarını belirten Yalı, "Türkiye'de rafineriden çıkıp müşteriye gidene kadar motorin veya benzinde metreküp başına ortalama 300 dolarlık kâr oluşuyor. Bunu da bayi ve dağıtım şirketi paylaşıyor. Biz ise metreküpte 200 dolar kâr ediyoruz" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler