1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. G20 ekonomi kurtarma paketleri yenilenebilir fırsatlarını riske atıyor

G20 ekonomi kurtarma paketleri yenilenebilir fırsatlarını riske atıyor

G20 ülkelerinde açıklanan ekonomi kurtarma paketlerinde kaynakların önemli kısmının fosil yakıt sektörüne aktarıldığı ve bunun da yenilenebilir enerji fırsatlarını riske atacağı kaydedildi. 

G20 ekonomi kurtarma paketleri yenilenebilir fırsatlarını riske atıyor

Enerji Günlüğü - G20 ülkelerinde açıklanan ekonomi kurtarma paketlerinde kaynakların önemli kısmının fosil yakıt sektörüne aktarıldığı ve bunun da yenilenebilir enerji fırsatlarını riske atacağı kaydedildi. 

G20 ülkelerinde yer alan 14 düşünce kuruluşu ve STK'nın işbirliği içinde hazırladığı 2020 İklim Şeffaflığı Raporu (Climate Transparency Report 2020) açıklandı. Ülkelerin politikalarının 1,5 derece hedefiyle uyumlu olup olmadıklarına ve iklimle mücadele kriterlerine eğilen rapor, dünyanın en büyük ekonomilerinin trilyonlarca doları COVID-19 kurtarma paketlerine yönlendirdiği günümüzde, kaynakların önemli bir kısmının iklim kriterlerini gözetmeyen fosil yakıt sektörüne aktarıldığını hatırlatarak, bu durumun önümüzdeki on yılda oluşabilecek yenilenebilir enerji fırsatlarını riske atacağını öngörüyor.

BAZI G20 ÜLKELERİ İKLİM KRİZİNDEN DAHA ÇOK ETKİLENECEK

Küresel öngörülerle kıyaslandığında bazı G20 ülkelerinin, küresel ısınmanın 1,5°C ile sınırlandırılmadığı durumda gerçekleşecek iklim ve hava durumundan daha fazla etkilenebileceği belirtiliyor. Avustralya, Brezilya, Fransa, İtalya, Meksika ve Türkiye’nin, şiddetli şekilde gerçekleşebilecek su kıtlığına veya kuraklığa maruz kalması olası görünüyor.

Raporun öne çıkan bazı küresel bulguları şöyle:

2019 yılında G20 ülkelerinde enerji sektöründen kaynaklanan CO2 emisyonları, ilk kez dış şoklardan (2008/09 mali krizi gibi) ziyade iklim politikaları nedeniyle %0,1 düşüş yaşadı (2018’de %1,9 artış göstermesine karşın).
Pandeminin etkileri nedeniyle, G20 ülkelerinde enerji sektöründen kaynaklanan CO2 emisyonlarının 2020 yılı sonunda 2019'a kıyasla %7,5 daha düşük gerçekleşeceği öngörülüyor. Bunun ana nedenleri arasında, bu yıl küresel ölçekte havacılık sektörünün çöküşü sonucunda emisyonlardaki önemli düşüş yatıyor.
Yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payı, 2019 yılında G20 ülkelerinin 19'unda artarak, bu ülkelerdeki toplam elektrik üretiminin %27'sini oluşturdu. Yenilenebilir enerjinin tüm G20 ülkelerinde artışını sürdürmesi ve 2020'de elektrik üretiminin yaklaşık %28'ini karşılaması bekleniyor.
Kömür tüketimi %2 azaldı ve yalnızca beş G20 üyesi kömürden elektrik üretimini sonlandırma hedefi belirlemiş durumda bulunuyor.
Binaların emisyonlarındaki artışın, 2018'e kıyasla (%3,2), 2019 yılında (%0,9) azaldığı görülüyor.

Ulaşım (+%1,5) ve sanayi (+%1,2) sektörünün emisyonları, 2019'da G20 ülkelerinde artmaya devam ediyor.

Önceki ve Sonraki Haberler