1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. G7 ülkeleri kömürden çıkış tarihinde kararsız

G7 ülkeleri kömürden çıkış tarihinde kararsız

G7 ülkeleri, iklim hedefleri kapsamında yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandırma sözü verirken, kömürden çıkış tarihinde uzlaşı sağlayamadılar.

G7 ülkeleri kömürden çıkış tarihinde kararsız

Enerji Günlüğü - G7 liderleri, azaltılamayan fosil yakıtların kademeli devreden çıkarılmasının hızlandırılmasında anlaştı. Ancak kömürden çıkış için son tarih konusunda anlaşmaya varamadılar. 

G-7 ülkeleri, 2035 yılına kadar tamamen veya ağırlıklı olarak karbondan arındırılmış bir elektrik sektörü ve 2050 yılına kadar enerji sektöründe net sıfır karbon hedefliyor. Bu hedefin yakalanmasında kömürden çıkış kritik önemde. Japonya’da bir araya gelen G7 ülkeleri Enerji ve İklim Bakanları, azalmayan fosil yakıt kullanımının aşamalı olarak kaldırılmasını hızlandırma taahhüdünde bulundular, ancak kömür yakıtlı santrallerin kademeli olarak devre dışı bırakılmasında tam bir tarih üzerinde uzlaşı sağlayamadılar. 

DOĞAL GAZ YATIRIMLARINA AÇIK KAPI

Ayrıca doğal gazda yeni yatırımlara da açık kapı bıraktılar. Doğal gaz tüketiminin azaltılması ihtiyacı vurgulanırken, bu sektöre yapılacak yatırımların, potansiyel enerji açıklarının giderilmesine yardımcı olabileceği kaydedildi.

DENİZÜSTÜ RES KAPASİTESİ ARTTIRILACAK

Yayınlanan ortak bildiriye göre G7, Yenilenebilir enerjiler tarafından üretilen elektriğin büyük ölçüde arttıracak. 2030 yılına kadar da denizüstü (offshore) rüzgar enerjisi kapasitesini büyük ölçüde arttırılarak 150 bin MW’a kadar çıkarılacak.

 

Önceki ve Sonraki Haberler