1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. GAMA Enerji’den büyük yatırım

GAMA Enerji’den büyük yatırım

Enerji Günlüğü - Türk Amerikan ortaklığı GAMA Enerji'nin Kırıkkale'de kurmak üzere geliştirdiği 840 MW kurulu gücündeki Kırıkkale Doğalgaz Kombine...

GAMA Enerji’den büyük yatırım

Enerji Günlüğü - Türk Amerikan ortaklığı GAMA Enerji'nin Kırıkkale'de kurmak üzere geliştirdiği 840 MW kurulu gücündeki Kırıkkale Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali için yatırıma başlandı.  

GAMA Enerji'den yapılan açıklamaya göre, GAMA-GE Energy Financial Services ortaklığı olan Şirket'in kuracağı Kırıkkale Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı yatırımına başladı.

KIRIKKALE GAZ SANTRALİ 2016'DA İŞLETMEYE GEÇECEK

Santral, kurulu gücü ve verimi bakımından şu anda Türkiye’de devrede olan ve yapımı devam eden kombine çevrim doğalgaz santalları içinde önemli bir yere sahip. 2016 yılında işletmeye geçecek Kırıkkale Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı; kurulu güç, yüksek verim ve ileri teknoloji sayesinde, şu an çalışmakta olan doğalgaz santrallerine göre daha az karbon salınımı gerçekleştirecek.

ÜRETİLEN ELEKTRİK TÜRKİYE’NİN  İHTİYACINI GİDERMEDE KULLANILACAK

GAMA Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su M. Arif Özozan, santral ile ilgili olarak; “Özellikle son dönemde özelleştirmeler ve yenilenebilir enerji üzerine yönelen finansman kaynakları dikkate alındığında, 2016 yılı sonuna kadar üretime başlayacak proje için sağlanan bu finansman, doğalgaz santralleri kategorisinde son dönemde sağlanan en büyük finansmanlardan biri” dedi ve sözlerine şunları ekledi: “Söz konusu finansman ile santralin 58 km uzunluğundaki elektrik iletim hattı ile 13 km uzunluğundaki doğalgaz boru hattı bağlantıları da gerçekleştirilecek. Santralde üretilecek elektrik, Türkiye’de gelişen piyasa koşullarına paralel olarak kısa, orta ve uzun vadeli planlar kapsamında ikili anlaşmalar, nihai tüketiciler ve Türkiye elektrik sistemi’nin ihtiyacını karşılamak üzere değerlendirilecek”.

TÜRKİYE’DE TÜKETİLEN ELEKTRİĞİN YÜZDE 2.5’İ GAMA GAZ SANTRALİ'NDEN

İşletme ve bakım faaliyetleri GAMA Enerji tarafından yürütülecek santralin yıllık ortalama 6.300 GWh elektrik üretmesi ve tek başına yaklaşık olarak Türkiye’de tüketilen elektriğin yüzde 2.5’ini, Ankara’da tüketilen elektriğin ise yüzde 50’sinden fazlasını karşılaması bekleniyor. Santral, ulusal şebekeye 380 kV elektrik iletim hattı ile, doğalgaz şebekesine de BOTAŞ’ın Samsun-Ankara doğalgaz boru hattından bağlantı sağlıyor.

BEŞ YERLİ BANKA FİNANSMAN SAĞLADI

Beş yerli bankanın (Türkiye İş Bankası A.Ş., Türkiye Garanti Bankası A.Ş., Yapı ve Kredi Bankası A.Ş., Denizbank A.Ş. ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası) sağladığı finansman paketi 22 Kasım 2013 tarihinde İstanbul’da imzalandı. 3 Aralık 2013 tarihinde ilk kredi kullandırımı gerçekleşen 840 MW kapasiteli Kırıkkale Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı’nın 2016 yılında tamamlanarak ticari işletmeye geçmesi planlanıyor.

GAMA KIRIKKALE SANTRALİNİN ÖMRÜ 35 YIL

Projenin enerji santralı ve şalt sahası anahtar teslim müteahhitlik sözleşmesi 2013 yılı Eylül ayında GE Energy ve GAMA Güç Sistemleri Konsorsiyumu ile imzalandı. GE’nin hem verimlilik hem de güvenilirlik bakımından kendini kanıtlamış en son teknoloji ürünü GE STAG 209 9FB MS konfigürasyonuna sahip olacak santralın dizayn ömrü 35 yıl.

Önceki ve Sonraki Haberler