1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Gana, Aksa elektriği tüketmeye başlıyor

Gana, Aksa elektriği tüketmeye başlıyor

Enerji Günlüğü - Aksa Enerji tarafından Gana Cumhuriyeti’nde kurulan elektrik santrali Aralık ayında faaliyete geçecek, ülkenin elektrik ihtiyacının...

Gana, Aksa elektriği tüketmeye başlıyor

Enerji Günlüğü - Aksa Enerji tarafından Gana Cumhuriyeti’nde kurulan elektrik santrali Aralık ayında faaliyete geçecek, ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 22'sini karşılayacak.  

Türkiye’deki enerji sektöründe yaşanan arz fazlası nedeniyle, yönünü yurt dışına çeviren Aksa Enerji, yatırımları ile Afrika ülkelerindeki enerji sorununa çözüm getiriyor. 

370 MW’LİK SANTRAL AÇILIYOR

2015 yılında Gana Hükümeti’yle 370 MW gücünde bir enerji santrali kurulması için harekete geçen Aksa Enerji, Gana’daki santralini Aralık ayı itibarıyla kademe kademe devreye alacak. Aksa Enerji, santralde üreteceği enerji ile Gana’nın elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 22’sini karşılayacak. Aksa Enerji CEO’su Cüneyt Uygun “Bölgede santral kurma vaadini yerine getirmemiş enerji yatırımcıları nedeniyle Afrika pazarında güven çok önemli. Aralık ayı itibarıyla enerji satışına başlayacağımız santralimizle Aksa Enerji olarak bölgede farkımızı ortaya koyduk” dedi. 

MADAGASKAR’A 120 MW’LİK SANTRAL

Gana'daki gelişmelerden diğer Afrika ülkelerinin de etkilendiğini belirten Cüneyt Uygun, “Gana’daki proje inşaatımız devam ederken Ağustos ayında Madagaskar Cumhuriyeti ile 120 MW kapasiteli bir fuel-oil santralinin kurulması ve üretilen elektriğin 20 yıl süreyle garantili satışının yapılması için anlaştık” diye konuştu. 

YENİ ANLAŞMALAR DA YOLDA 

Afrika kıtasındaki ikinci projeleri olan Madagaskar santrali yatırımının, Aksa Enerji’nin yurt dışına açılım stratejisinin hayata geçirilmesi açısından önemli bir adım olduğunu vurgulayan Cüneyt Uygun şöyle dedi:

“Madagaskar santralimizin yılda yaklaşık 700 bin MW garantili satış yapacağını öngörüyoruz. Başka Afrika ülkeleriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Gelecek dönemde Türkiye’deki fuel-oil santrallerimizi diğer Afrika ülkelerine de taşımaya devam edeceğiz. Aksa Enerji olarak küresel ve ulusal ölçekte risk ve fırsatları takip ediyoruz. İlk hedef olarak acil enerji ihtiyacı olan Afrika ülkelerini belirledik. Bu bölgede artan talebin yanı sıra zengin enerji kaynaklarının bulunması da Afrika’yı cazip bir yatırım merkezi yapıyor. Önceliğimiz, elimizdeki kaynakları kullanarak Afrika’nın her yerine elektrik ulaştırmak.” 

Afrika’ya Samsun, Hakkari, Şırnak ve Siirt’teki santralleri taşıyarak bölgedeki enerji talebine hızlı çözüm üreten Aksa Enerji, yeni ülkeler için Mardin'deki fuel-oil santrallerini taşımayı planlıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler