1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Garanti BBVA’dan karbonsuzlaşma hedefi

Garanti BBVA’dan karbonsuzlaşma hedefi

Garanti BBVA, portföyündeki kömür faaliyetlerine ilişkin riskini en geç 2040 yılına kadar sıfırlayarak sektörden tamamen çıkmış olacağını açıkladı.

Garanti BBVA’dan karbonsuzlaşma hedefi

Enerji Günlüğü - Garanti BBVA, 2050’ye kadar borç verme ve yatırım portföylerini net sıfır emisyonla uyumlu hale getirmeyi taahhüt etti.

Garanti BBVA, Net Sıfır Bankacılık Birliği taahhütleri doğrultusunda 2030 yılı ara dönem karbonsuzlaşma hedeflerini açıkladı. 2021 yılında Net Sıfır Bankacılık Birliği’ne Türkiye’den ilk imzacı olarak katılan Banka, 2050’ye kadar borç verme ve yatırım portföylerini net sıfır emisyonla uyumlu hale getirmeyi taahhüt etti. 

KÖMÜRDEN ÇIKIŞ SÖZÜ VEREN İLK BANKA

2021 yılında aynı zamanda Türkiye’de kömürden çıkış taahhüdü veren ilk banka olan Garanti BBVA, kömür santralleri ve madenleri ile ilgili yeni yatırımları finanse etmeyeceğini ve portföyündeki kömür faaliyetlerine ilişkin riskini en geç 2040 yılına kadar sıfırlayarak sektörden tamamen çıkmış olacağını kamuoyuyla paylaştı. 

Garanti BBVA 2022 yılında ise kömürden çıkış taahhüdünü bir adım öteye taşıyarak diğer karbon yoğun sektörler için de PACTA (Paris Anlaşması Sermaye Geçişi Değerlendirmesi) metodolojisi ile uyumlu ara dönem karbonsuzlaşma hedeflerini açıklayan Türkiye’den ilk banka oldu.

"2030 ARA DÖNEM HEDEFLERİMİZİ PLANLADIK”

Konuya ilgili görüşlerini paylaşan Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, iklim kriziyle mücadelede finans sektörüne önemli görevler düştüğünün bilincinde olduklarını belirterek, “Taahhüt ettiğimiz net sıfır hedefine ulaşmak için karbon yoğun sektörler özelinde 2030 yılı ara dönem hedeflerimizi planladık. PACTA metodolojisi kapsamında belirlediğimiz hedeflerle müşterilerimizin karbonsuzlaşma süreçlerindeki gelişimlerini takip ediyor, bu yolda yeni teknolojiler ve üretim metotlarına yapacakları yatırımlara yönelik finansal destekler sunuyoruz. Karbonsuzlaşma hedefleriyle uyumlu müşterilerde risk ağırlığını artırarak kredi portföyündeki geçiş risklerini azaltmak ve buna ilaveten çevresel ve sosyal performans açıklamalarına yönelik şeffaflık taahhüdümüzü yerine getirmek en önemli amaçlarımız arasında yer alıyor” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler