1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Gaz basıncı düştü elektrik fiyatları yükseldi

Gaz basıncı düştü elektrik fiyatları yükseldi

Enerji Günlüğü - Havaların hızla soğuması evsel gaz tüketimini artırınca doğalgaz santralleri durdu, elektrik piyasasında fiyatlar ciddi düzeyde artış...

Gaz basıncı düştü elektrik fiyatları yükseldi

Enerji Günlüğü - Havaların hızla soğuması evsel gaz tüketimini artırınca doğalgaz santralleri durdu, elektrik piyasasında fiyatlar ciddi düzeyde artış gösterdi.

Aralık Ayının gelmesiyle birlikte Türkiye’nin hemen hemen her ilinde kış soğukları kendini hissettirmeye başladı. Türkiye geneli sıcaklıklar 25 Kasım-1 Aralık haftası ile karşılaştırıldığında ortalama 7 derece düştü. Geçtiğimiz bir ay ile karşılaştırıldığında ise 11 derece düşüş gözlendi.

Rüzgârın da etkisi incelendiğinde hissedilen soğukluğun daha da düşük değerlere indiği gözlemleniyor. Kış soğuklarının ani gelişi ve Aralık ayına geçişin psikolojik etkisiyle ısınma amaçlı doğalgaz ve elektrik talebi de ciddi şekilde artıyor.

Özellikle ısıtma amaçlı doğalgaz talebinin artışı kombine çevrim santrallerinin elektrik üretiminde problemlere sebep oldu. Bakım arıza listeleri incelendiğinde Türkiye genelindeki doğalgaz santrallerinin büyük bir kısmının düşük doğalgaz basıncı sebebiyle arıza bildiriminde bulunduğu gözleniyor. Isıtma amaçlı elektrik kullanımının ise ortalama haftalık yük değerlerinde geçtiğimiz hafta ile karşılaştırıldığında yüzde 4 artışa yol açtı. Tepe değerleri ise yüzde 2,93 artış gösterdi.

TALEP ARTIŞI PTF’Yİ YÜKSELTTİ

Piyasa takas fiyatı (PTF) yükte ve arzda oluşan bu değişikliklerden sonra 2-8 Aralık haftasında önceki hafta ile karşılaştırıldığında 21 TL/MWh artarak 177.01 oldu. Saat 08:00-19:00’ı kapsayan pik saatlerde ise bu hafta ortalama PTF 198,44 TL/MWh olarak gerçekleşti.

Geçen hafta 178,67 TL/MWh olarak gerçekleşen tepe saatler ortalaması PTF’ye göre yüzde 11 arttı. PTF’nin bu artışı hem talepteki artıştan hem de arz kısmında termik üretimdeki yüzde 3,5’luk azalmadan kaynaklandı.

Dengeleme güç piyasasında ise haftalık ortalama sistem marjinal fiyatı (SMF) 173.97 TL/MWh çıkarak PTF’nin altında gözlendi. Termik üretim programlarında doğalgaz talebinin bu kadar yüksek olduğu öngörülemediğinden termik santraller çalışamadı ve çoğunlukla enerji açığı gözlendi.

13 ARALIK'TA DENGESİZLİK BEKLENİYOR

Bu arada, sıcaklıklar düşmeye devam ediyor. 9-15 Aralık haftasında ayın 13’üne kadar sıcaklıklarda düşme bekleniyor. Çoğu ilde gerçekleşen/geçekleşecek kâr yağışının ve rüzgâr hızlarındaki artışın hissedilen sıcaklığı azaltması bekleniyor.

Elektrik talebinin bu hafta da artması beklenirken doğalgaz tedarikçilerinin doğalgaz talebindeki artışa göre planlarını yapmalarıyla PTF’nin 2-8 Aralık haftasına göre düşük kalabileceği düşünülüyor.

Katar’dan yapılan LNG takviyesi ile de doğalgaz sıkıntısının giderileceği umuluyor. Fakat bu senaryolar gerçekleşmezse bu hafta özellikle de 13’ünde Türkiye’yi büyük bir enerji dengesizliği bekliyor.

Dikkat: Bu analiz, Matriks Bilgi Dağıtım Hizmetleri AŞ tarafından Enerji Günlüğü için özel olarak hazırlanmıştır. Bilgilendirme amaçlı bu çalışmanın ticari amaçlı operasyonlarda kullanılmasından doğabilecek sonuçlardan MATRİKS ve Enerji Günlüğü sorumlu tutulamaz... 

Önceki ve Sonraki Haberler