1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gaz depolama yatırımları 22 yılda geri ödenecek

Gaz depolama yatırımları 22 yılda geri ödenecek

Enerji Günlüğü - Doğalgaz depolama şirketlerinin birinci depolama tarife dönemi 1 Eylül 2014'ten sonra başlayacak. Depolama yatırımlarının itfa süresi...

Gaz depolama yatırımları 22 yılda geri ödenecek

Enerji Günlüğü - Doğalgaz depolama şirketlerinin birinci depolama tarife dönemi 1 Eylül 2014'ten sonra başlayacak. Depolama yatırımlarının itfa süresi 22 yıl olacak.

Doğal gaz depolama şirketleri için tarife hesaplama usul ve esasları belirlendi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından belirlenen usul ve esaslar doğal gaz depolama (LNG veya gaz) tarifeleri hesaplama metodolojisine ilişkin düzenlemeleri kapsıyor.

Depolama şirketleri, tarife çalışmalarına baz olacak veri, bilgi ve belgeler ile bu Usul ve Esaslara uygun olarak hazırlayacakları tarife önerilerini yeni tarife uygulama dönemi başlamadan 9 (dokuz) ay önce Kurum evrakına girecek şekilde sunacak.

Tarife çalışmalarına esas veriler arasında yapılan/yapılacak yatırımla ilgili maliyetler, son 5 yıllık döneme ilişkin bilanço, gelir tablosu, hizmet maliyeti tablosu ve diğer mali tablolar; son 5 yıllık döneme ilişkin gerçekleşen, içinde bulunulan yıla ilişkin gerçekleşeceği tahmin edilen işletme giderleri; geçmiş döneme ilişkin tesisten hizmet alan müşteri bazında verilen hizmetler ve elde edilen tutarlarla ilgili bilgiler yer alacak.

Depolama şirketleri, gelir tavanı hesaplamalarına esas verileri ilgili tarife yılının başlamasından 6 ay önce Kuruma sunacak.

Şirketlerin her bir tarife yılı için belirlenen yıllık gelir gereksinimi, değerleri ilgili tarife yılından 4 ay önceki ÜFE endeksine göre güncellenecek ve ilgili yıl gelir tavanı hesabında güncellenmiş değer kullanılacak.

Tarife uygulama dönemi için tesis genişleme yatırım tutarları dahil öngörülen yatırımlar, tarife hesaplamalarında dikkate alınacak.

Tarife uygulama dönemi içerisinde ilave yatırıma ihtiyaç duyulması durumunda, bu yatırımlara ilişkin talep Kurul tarafından değerlendirilecek ve Kurul tarafından onaylanan ilave yatırımlarla ilgili getiri ve itfa dahil maliyetler bir sonraki tarife uygulama dönemi hesaplamalarında dikkate alınacak. Ancak, ilave yatırımların tutarının ilgili tarife uygulama dönemi başı düzenlenmiş varlık tabanının yüzde 10’unu aşması durumunda, ilave yatırım tavanının onaylanmasıyla birlikte tarifeler de ilave yatırımlar dikkate alınarak revize edilecek.

Şirketlerin reel getiri oranı, tesis yatırımlarının finansmanı kapsamında kullanılan kaynakların maliyetleri olan borç maliyet oranı ve öz kaynak maliyet oranı ile ilgili finansman kaynaklarının toplam sermaye içerisindeki payları dikkate alınarak hesaplanacak.

Depolama tesisinin işletilmesi için gerekli olan yastık gazının depolama şirketi tarafından karşılanması durumunda, yastık gazının alternatif maliyetini karşılayacak tutar gelir gereksinimine eklenecek. Depolama şirketi yastık gazını en ucuz kaynaktan tedarik etmek zorunda olacak ve yastık gazı maliyeti için itfa ayrılmayacak. Yastık gazı maliyeti için ÜFE ile güncellenmiş alım maliyeti esas alınacak. Söz konusu yastık gazının piyasadan alınmayarak tesiste mevcut olması durumunda ise alım maliyeti, tesisin işletmeye alındığı tarihteki doğal gaz fiyatı esas alınarak hesaplanacak.

Depolama yatırımlarının itfa süresi 22 yıl olacak. İtfa, yıllar bazında eşit oranlarda ayrılacak.

Şirketlerin tarifeye esas düzenlenmiş işletme giderleri, şirketin depolama faaliyetini yürütebilmesi için gerekli harcamaların toplamından oluşacak. Depolama faaliyeti kapsamında katlanılması zorunlu olmayan işletme giderleri tarife hesaplamalarında dikkate alınmayacak. Tarifeye esas düzenlenmiş işletme giderlerinde, önceki yıllara göre makul olmayan artışlar dikkate alınmayacak.

Tarife yılına ait gelir tavanı, 3 ay öncesinde Kurul Kararı ile belirlenecek ve ilgili şirkete bildirilecek. Gelir tavanının ilgili depolama şirketinin Kullanım Usul ve Esaslarında tanımlanan bedeller yoluyla belirlenmesi esas olacak. İlgili tarife yılı için belirlenen gelir tavanının elde edilmesini sağlayacak birim bedeller ve bu bedellerin hesaplamasına ilişkin yöntem ilgili depolama şirketi tarafından tarife yılı başlamadan en geç 2 ay önce onaylanmak üzere Kuruma sunulacak. Kurul tarafından aynen veya değiştirilerek onaylanan bedeller ilgili tarife yılı boyunca uygulanacak.

Birim bedellerin hesaplanmasında kapasite miktarı olarak ilgili depolama şirketinin ilgili tarife yılı kapasite rezervasyon miktarı alınacak. Ancak kapasite rezervasyon miktarının toplam kapasitenin yüzde 60’ına karşılık gelen miktardan küçük olması durumunda hesaplamalarda kapasitenin yüzde 60’ına karşılık gelen miktar kullanılacak.

Tarife uygulama döneminin süresi 3 yıldan kısa 10 yıldan uzun olamayacak. Bu sürenin belirlenmesinde ilgili depolama şirketinin talebi esas alınacak. Depolama şirketlerinin Kullanım Usul ve Esaslarında belirlenecek kapasite rezervasyon süreleri, tarife uygulama dönemi dikkate alınarak belirlenecek.

Depolama şirketinin tarifelerinin belirlenmesinde kullanılan faktörlerde önemli değişiklikler meydana gelirse, tarifelerinde revizyon talebiyle Kuruma başvurabileceği gibi Kurul da önemli değişikliklerin meydana gelmesi durumunda re’sen bu değişikliği gerçekleştirebilecek.

Mevcut depolama tesisleri için bu Usul ve Esaslar kapsamında belirlenecek tarifelerin geçerli olacağı birinci tarife uygulama dönemi, 01/09/2014 tarihinden önce olmamak üzere, ilgili şirketin Kullanım Usul ve Esaslarında belirtilen depolama yılının ilk gününde başlayacak.

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler