1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Gaz santrallerine yeni gelir imkanı

Gaz santrallerine yeni gelir imkanı

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrikte yan hizmetler piyasalarına yönelik düzenlemeyle doğalgaz...

Gaz santrallerine yeni gelir imkanı

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrikte yan hizmetler piyasalarına yönelik düzenlemeyle doğalgaz santrallerinin ilave gelir imkanlarına kavuşarak değerleneceğini söyledi.  

Mustafa Yılmaz, Türkiye Enerji Vakfı (TENVA) tarafından düzenlenen Doğalgaz Kombine Çevrim Santrallerinde Risk Yönetimi Çalıştayı'nın açılışında konuştu. 2015 yılında elektrik üretimin yaklaşık yüzde 38’inin doğalgaz santrallerinden sağlandığını hatırlatan Yılmaz "Bu oranın 5-6 yıl önce yüzde 50’ler mertebesinde olduğunu hatırladığımızda, önemli mesafe alındığını görüyoruz" dedi. 

YERLİ KÖMÜR BASKISI YOLDA

Mustafa Yılmaz, yenilenebilir kaynaklarla yerli kömürün daha etkin değerlendirilmesiyle doğalgaz santrallerinin daha fazla rekabetle karşı karşıya kalabileceğine işaret etti. Doğalgaz dengeleme piyasası kurulup Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) ile entegrasyonunu sağlamanın üzerinde çalıştıkları öncelikli konular arasında yer aldığını ifade eden Mustafa Yılmaz, "Bu noktada böyle bir piyasanın çalışabilirliği açısından BOTAŞ’ın iletim ve ticaret fonksiyonlarının ayrıştırılması büyük önem taşıyor" dedi. 

ÇEVRİM SANTRALLERİNE İLAVE İMKAN

Doğalgaz santrallerinin, öngörülemeyen taleple arz arasındaki dengesizliği giderecek bir esnekliğe sahip olduğunu hatırlatan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, bu durumun, söz konusu santralleri dengeleme güç piyasası ve yan hizmetler piyasasında daha rekabetçi hale getirdiğini vurguladı. Hazırlıkları süren yan hizmetler piyasalarına yönelik yeni düzenlemelerin de doğalgaz santrallerine değer kazandıracağını anlatan Mustafa Yılmaz, “Bu sayede doğalgaz santralleri öngörülebilir bir gelir imkanına kavuşacak. Bu alandaki çalışmalarımızı yakında piyasada göreceksiniz” ifadelerini kullandı.  

Önceki ve Sonraki Haberler