1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gaz şebekeleri CNG ve LNG ile beslenebilecek

Gaz şebekeleri CNG ve LNG ile beslenebilecek

Enerji Günlüğü - Doğalgaz iletim ve dağıtım şebekesinden uzak yerlere lokal şebekeler kurulup sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) veya sıkıştırılmış...

Gaz şebekeleri CNG ve LNG ile beslenebilecek

Enerji Günlüğü - Doğalgaz iletim ve dağıtım şebekesinden uzak yerlere lokal şebekeler kurulup sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) veya sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) dağıtılacak. Arz yetersizliği hallerinde gaz dağıtım şebekeleri CNG veya LNG ile beslenebilecek. 

Doğal Gaz Dağıtım Şebekesinin Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) veya Sıkıştırılmış Doğal Gaz (CNG) ile Beslenmesine İlişkin Usul ve Esaslar belirlendi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) yaptığı düzenlemeye göre, doğal gaz dağıtım şirketlerinin görev alanlarında yer aldığı halde iletim ve/veya dağıtım şebekesine bağlı şebeke kurulamayan bölgelere bu enerji, sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) veya sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) formunda ulaştırılacak.  

EPDK’nın uygun bulması halinde söz konusu yerlere, doğal gaz dağıtım şirketlerince CNG veya LNG yöntemiyle beslenen lokal dağıtım şebekesi kurup dağıtım faaliyetinde bulunulabilecek.

İlgili dağıtım şirketleri, kuracakları lokal şebekeler üzerinden dağıtacakları iletim şebekesinden ve/veya işlettikleri mevcut dağıtım şebekesinden alacak. Bu gaz sıkıştırılarak veya sıvılaştırılarak CNG veya LNG formunda yine dağıtım şirketlerince özel vasıtalarla taşınacak. 

MALİYETİ TARİFELERE YANSIYACAK

Dağıtım şirketleri, Kurulun uygun bulması halinde, lokal CNG veya LNG dağıtım şebekeleri için gerekli tesis yatırımlarını yapmak suretiyle bu faaliyetleri kendisi yürütebilecek. Bu durumda, dağıtım şirketinin yatırım harcamaları ve işletme giderleri sistem kullanım bedeli hesabında dikkate alınacak. Bu bölgelerde kullanıma sunulacak CNG veya LNG, Kurum tarafından bu faaliyetler için yetkilendirilmiş lisans sahiplerinden temin edilmek suretiyle de dağıtılabilecek. Bu yöntem, planlanan veya yapımına başlanan ancak henüz tamamlanmamış iletim hattı (şehir besleme hattı) veya dağıtım şebekesi yatırımları tamamlanıncaya kadar geçici süreyle de uygulanabilecek.

ZORUNLU HALLERDE CNG-LNG DESTEĞİ

Doğal gaz arzının mücbir sebep nedeniyle aksaması halinde, ar sürekliliğini sağlamak amacıyla dağıtım şebekesi CNG veya LNG ile beslenebilecek. Bu yöntem, mücbir sebep halinin devam ettiği süreyle sınırlı olmak kaydıyla kullanılabilecek. Bu durumda, CNG veya LNG Kurum tarafından bu faaliyetler için yetkilendirilmiş lisans sahiplerinden tedarik edilecek. 

DAĞITIM ŞİRKETİ YÜKÜMLÜLÜK DEVREDEMEYECEK

CNG veya LNG’nin dağıtım şebekesine ulaştırılmasına kadarki kısmının tamamı veya bir kısmı hizmet alımı yoluyla gerçekleştirilebilecek. Böylesi durumlarda dağıtım şirketinin lisansından kaynaklanan sorumlulukları ortadan kalkmayacak. Dağıtım şirketinin diğer lisans sahipleri ile yapacakları hizmet alım ve tedarik sözleşmelerinde dağıtım lisansından kaynaklanan yükümlülüklerinin devri anlamına gelebilecek hükümlere yer verilemeyecek. 

DAĞITIM ŞİRKETLERİ CNG-LNG SATAMAYACAK

Dağıtım şirketleri, CNG veya LNG yöntemiyle beslenen lokal dağıtım şebekesinden doğal gaz alan kullanıcıların taleplerini yerine getirebilmek ve sistemin güvenilirliğini sağlamak amacıyla doğal gaz tedarik programlaması ve sistem dengelemesini yaparak arz güvenliğini sağlayacak. Mücbir sebepler haricinde doğal gaz arzında yaşanacak her türlü olumsuzluktan ilgili dağıtım şirketi sorumlu olacak. 

YÜKSEK TALEPLER REDDEDİLEBİLİR

Doğal gaz dağıtım şirketleri şebekenin beslenmesine yönelik CNG veya LNG’nin taşınması faaliyetleri dışında CNG veya LNG’nin iletim ve dağıtımı ile satışı faaliyetlerinde bulunamayacak. CNG veya LNG yöntemiyle faaliyet gösterilen bölgelerde yer alan 100 bin m3/yıl ve üzerinde tüketim kapasitesi olan müşteriler tarafından yapılan bağlantı talepleri dağıtım şirketlerince kapasite yetersizliği nedeniyle kabul edilmeyebilecek.

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler