1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. “Gaz varsa sadece Türkiye üzerinden taşınabilir”

“Gaz varsa sadece Türkiye üzerinden taşınabilir”

Enerji Günlüğü - 12'inci parselde çok yoğun petrol ve doğalgaz kaynaklarının olduğunu tespit edildiğini söyleyen KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün,...

“Gaz varsa sadece Türkiye üzerinden taşınabilir”

Enerji Günlüğü - 12'inci parselde çok yoğun petrol ve doğalgaz kaynaklarının olduğunu tespit edildiğini söyleyen KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, bulunması halinde Avrupa’ya ancak Türkiye üzerinden taşınabileceğini söyledi.  Özgürgün adanın etrafında doğalgaz ve petrol kaynakları olduğunun söylendiğini belirterek, "Özellikle 12'inci parsel var. Bu Kıbrıs'ın Mısır'a doğru olan kısmında. Burada çok yoğun kaynaklar olduğu tespit edilmiş. Bu bizim ve Türkiye'nin de arama yaptığı bir bölge. Fakat Rumların da aynı şekilde arama yaptığı bölge ve çakıştı. Tabiki Türkiye, Yunanistan'ı, Rum kesimini ve AB'yi de karşı karşıya getirdi. Çok yoğun şekilde orada bir sıkıntı yaşanıyor ve bu sıkıntı devam ediyor. Oradaki kaynakların Türklerin de hakkı olduğunu ısrarla savunuyoruz ve bırakmayacağımızı söylüyoruz.

Bu kaynaklar bulunsa bile, ancak Türkiye üzerinden bir boru hattı ile Avrupa'ya taşınabilir. Başka bir yolu yok. Bunu da biz muhataplarımıza anlatıyoruz. Bulsalar bile tek başlarına çıkarma şansları yok. Bunların işbirliği içinde olduğu firmalara mektup yazdık, 'Sakın bunu çıkarmayı denemeyin. Çünkü burada Türkiye'nin ve bizim haklarımız var. Eğer çıkarmaya çalışırsanız müdahale ederiz.' Türkiye ile biz New York'ta kıta sahası anlaşması imzaladık. Kaynakların ortak olarak Türkiye ile kendi inisiyatifimiz içerisinde kullanabileceğimizi ortaya koyduk. Bütün dünyaya da bunu New York'ta imzalayarak gösterdik. Biz Rum tarafına da 4 maddelik öneri sunduk, 'ortak çıkarabiliriz' dedik. Bu mektubu BM Sekreteri Ban Ki-moon'a da verdik. Yine iyi adım attık. Ama mektubu almadan yırttıklarını söylediler" diye konuştu.