1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazbir: Fiyat indi sanayici rekabet gücü kazandı

Gazbir: Fiyat indi sanayici rekabet gücü kazandı

Enerji Günlüğü - Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR), doğalgaz fiyatlarındaki indirimin, sanayicinin rekabet gücünü artıracağını...

Gazbir: Fiyat indi sanayici rekabet gücü kazandı

Enerji Günlüğü - Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR), doğalgaz fiyatlarındaki indirimin, sanayicinin rekabet gücünü artıracağını bildirdi. 

GAZBİR’den yapılan açıklamada, doğalgaz fiyatlarında yapılan yüzde 10’luk indirime ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu. “Vatandaşlarımızı doğal gaz kullanmaya davet ediyoruz” başlıklı açıklamada, BOTAŞ’ın doğalgaz satış fiyatlarına yüzde 10’luk indirimin 1 Ekim 2016’dan geçerli olmak üzere yansıtıldığı hatırlatıldı. İndirimin, sayaç okuma işleminin dönemselliğinden dolayı Ekim tarihli faturalar içerisindeki ekim ayına denk gelen tüketim miktarlarına yansıyacağı, kasım ayından itibaren de tüketicilerin yüzde 10’luk indirimi kendi faturalarında net şekilde görecekleri kaydedildi. 

Tüketim miktarına göre değişmekle birlikte, ortalama bir evsel tüketicinin aylık gaz faturasına yansıyacak avantajın 125 TL’ye kadar çıkabileceğini hesaplayan GAZBİR’in açıklamasında “Doğal gazı ısınma, ocak ve sıcak su için kullanan standart bir evsel tüketicinin yaklaşık yıllık yakıt maliyeti 1000 TL seviyesine gerileyecektir” denildi. 

Doğal gazın diğer yakıt türlerine göre avantajlı olduğunu savunan GAZBİR, hükümet tarafından yapılan indirimle doğal gazın diğer yakıt türlerine göre avantajını bir kat daha artırdığı vurgulanırken şöyle denildi: 

“Ülkemizin 72 ilinde doğal gaz fiilen tüketicinin hizmetindedir. Henüz bu hizmeti kullanmayan ve tesisatı doğal gaz tüketimine uygun olmayan konutlar için yapılacak dönüşüm maliyeti ise 3500-4000 TL civarındadır ve yaklaşık olarak 2 yılda kendini amorte edecektir. Biz GAZBİR olarak vatandaşlarımıza ekonomik, çevreci ve konforlu yakıt doğal gazı kullanmalarını tavsiye ediyoruz.”

SANAYİCİNİN REKABET GÜCÜ

GAZBİR açıklamasında, doğalgaz fiyatındaki indirimin sanayicilere de olumlu yansıyacağına işaret ederken “Sn. Bakanımızın daha önce yapmış olduğu, kış dönemi öncesinde indirimin uygulanacağı, yönündeki açıklamasından sonra sektörde de Ekim ayında indirim yapılacağına yönelik öngörü oluşmuştu. Kur artış riskini değerlendirdiğimizde indirim, piyasa beklentilerinin 1-2 puan üzerinde gerçekleşti diyebiliriz. Burada sanayicimizin ve vatandaşımızın ucuz doğal gaz kullanımı için hükümetimizin kararlı tutumunu vurgulamamız gerekiyor” denildi. 

Doğal gaz fiyatlarının petrol fiyatlarını 9 ay sonradan takip edecek şekilde formüle edildiğine dikkat çekilirken şu ifadelere yer verildi: 

“Kur artışı ve petrol fiyatlarındaki düşüş doğal gaz fiyatlarına da yansımaktadır. İndirimin uygulanmasındaki bir diğer faktör BOTAŞ’ın İran kontratı ile ilgili olarak yürüyen tahkim sürecinin ülkemiz lehine sonuçlanmış olmasıdır. Bu karar önümüzdeki yıllarda İran’dan daha ucuz fiyatla doğal gaz alacağımız anlamına geliyor. Bu avantajların gecikmeksizin nihai tüketici fiyatlarına yansıtılması tamamen vatandaşımızın ucuz gaz kullanmasına, sanayicimizin rekabet gücünün artırılmasına yöneliktir. Sayın Enerji Bakanımızın ve enerji bürokrasimizin dağıtım şirketlerinin hizmet kalitesinin artırılması yönündeki hassasiyetini biliyoruz. Atılmakta olan adımları doğal gaz sektörü olarak yakından takip ediyoruz.”

Önceki ve Sonraki Haberler