1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Gaziantep ve Konya’da sıfır karbon binalar kurulacak

Gaziantep ve Konya’da sıfır karbon binalar kurulacak

Sıfır Karbon Binalar projesinde yer alacak iki pilot şehir olan Gaziantep ve Konya’da sıfır karbon binalar için destek sağlanacak. 

Gaziantep ve Konya’da sıfır karbon binalar kurulacak

Enerji Günlüğü - Sıfır Karbon Binalar projesinde yer alacak iki pilot şehir olan Gaziantep ve Konya’da sıfır karbon binalar için destek sağlanacak. 

Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) ile Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından yürütülen Sıfır Karbon Binalar projesi ile iki yıl süreyle teknik destek verilecek Türkiye’de Gaziantep ve Konya pilot şehirler olarak seçildi. 

PROGRAMIN ULUSAL VE YEREL HEDEFLERİ VAR

Türkiye'de WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler'in destek verdiği projenin ulusal ve yerel olmak üzere iki hedefi var. Ulusal çalışmaların hedefi, merkezi yönetim ile birlikte çalışarak, 2050 yılına kadar bina sektörünün karbonsuzlaştırılmasına yönelik Ulusal Katkı Beyanları (NDCs) ve/veya diğer ulusal stratejiler ile ilişkili olmak üzere uzun vadeli ulusal yol haritalarının geliştirilmesi.

Gaziantep ve Konya'da yapılacak yerel çalışmalar ise yerel yönetimlerle çalışarak binaların karbonsuzlaştırılmasına yönelik yerel eylem planlarının/stratejilerin geliştirilmesi ve planların uygulamaya geçirilmesine destek sağlanmasına yönelik. Sıfır karbon binalara yatırım sağlamak üzere yerel yönetimlerle birlikte, özel sektör paydaşları ve kalkınma bankalarının desteği ile finans modellerinin ortaya konması, karbonsuzlaşma alanındaki ilerlemeyi izlemek için bir metodoloji geliştirilmesi, ayrıca yapılan çalışmaların diğer ülkelere duyurularak sıfır karbon bina dönüşümünün ve yatırımların teşvik edilmesi amaçlanıyor.

SIFIR KARBON BİNALARA SIK RASTLANMAMASININ NEDENLERİ

“Dünyanın çeşitli yerlerinde ve yaygın olmamakla beraber Türkiye’de de sıfır karbon bina örnekleri görüyoruz. Sıfır karbon binalara pek sık rastlanmamasının pek çok sebebi var. Yasal düzenlemelerdeki eksiklikler, inşaat sektörü profesyonellerinin teknik eksiklikleri, talep yaratacak farkındalığın oluşmaması, finansmanın sıfır karbon yatırımlarına yönlenmemesi ve gerekli piyasanın oluşmamış olması” diyen WRI Türkiye Direktörü Dr. Güneş Cansız, Sıfır Karbon Binalar projesiyle bu konuda önemli gelişmeler kaydedileceğini belirtti. 

Önceki ve Sonraki Haberler