1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazprom: AB kendi ayağına sıkıyor

Gazprom: AB kendi ayağına sıkıyor

Enerji Günlüğü – Gazprom AB’nin Güney Akım Projesi’ni yavaşlatma girişimleriyle kendi ayağına sıktığını ve Güney Avrupa üye devletlerinin...

Gazprom: AB kendi ayağına sıkıyor

Enerji Günlüğü – Gazprom AB’nin Güney Akım Projesi’ni yavaşlatma girişimleriyle kendi ayağına sıktığını ve Güney Avrupa üye devletlerinin çıkarlarına zarar verdiğini söyledi.

Gazprom sözcüsü Sergey Kupriyanov Salı günü Financial Times gazetesinde çıkan ve Güney Akım Projesinin geleceğinin “bulanık” olduğunu söyleyen makaleyi eleştiren bir mektup gönderdi. Mektupta sözcü, AB’nin Güney Akım Projesi’ni yavaşlatma girişimlerinin Güney Avrupa üye devletlerinin çıkarlarına zarar verdiğini belirterek, bu girişimlerin maddi olarak bir temeli olmadığını ve Brüksel ile Moskova arasındaki politik bilek güreşinin bir sonucu olduğunu söyledi.

Projenin Avrupa’nın artan enerji ithal ihtiyacını gidererek enerji güvenliğini sağlayacağını belirten sözcü

AB’nin projeyi bloke ederek kendi ayağına kurşun sıktığını ifade etti.

Kuzey Avrupa ülkelerinin Kuzey Akım ile enerji tedariğinde güvenliklerini arttırdıklarına dikkat çeken Gazprom sözcüsü, Güney Doğu Avrupa ülkelerinin ise böyle bir alternatif gaz rotasından yoksun olduklarını ve Ukrayna üzerinden gelecek gazın iletim masrafının en az 19.5 milyar dolar olacağını ve bunun da hala iletim risklerini yok etmediğini söyledi.

Gazprom geçen ay Güney Akım’ın Bulgaristan ayağı için yaşanan belirsizlikleri gidermiş, aynı zamanda Rusya proje için Yunanistan ve Türkiye üzerinden geçen bir B planından da bahsetmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler