1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazprom Avrupa’ya ruble ile ilk gazı sattı

Gazprom Avrupa’ya ruble ile ilk gazı sattı

Enerji Günlüğü - Rus kamu enerji şirketi Gazprom, dolar yerine Rus para birimi ruble ile ilk doğalgaz satışını Avrupa’ya gerçekleştirdi. ABD ekonomisini...

Gazprom Avrupa’ya ruble ile ilk gazı sattı

Enerji Günlüğü - Rus kamu enerji şirketi Gazprom, dolar yerine Rus para birimi ruble ile ilk doğalgaz satışını Avrupa’ya gerçekleştirdi. 

ABD ekonomisini sarsacak bir hamle Rusya’dan geldi. Rusya kamu doğalgaz şirketi Gazprom'un ihracat kolu Gazprom Export'tan yapılan yazılı açıklamada, Batı Avrupa'ya rubleyle ilk doğalgaz satışının elektronik satış platformu üzerinden gerçekleştirildiği belirtildi.

Elektronik satış platformu, Avrupalı tüketicilere mevcut sözleşmelerin yanı sıra ilave doğalgaz satılmasını sağlıyor.

SATIŞ SEMBOLİK BİR ANLAM DA TAŞIYOR

Açıklamada görüşlerine yer verilen Gazprom Export Genel Müdürü Elena Burmistrova, "Bugün ruble üzerinden gerçekleştirdiğimiz satış sadece ticari değil, aynı zamanda da sembolik bir anlam taşıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Gazprom Export'un tarihinde Batı Avrupa'ya ruble cinsinden ilk kez doğalgaz sattığını vurgulayan Burmistrova, "Ruble cinsinden doğalgaz satışlarımızı artırarak devam ettirmek istiyoruz" ifadesini kullandı.

ABD ve batılı çok sayıda ülkenin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle Rus yetkililer, ülke ekonomisinde doların kullanımını azaltmaya çalışıyor.

Rusya ekonomisini "dolarsızlaştırmak" için çeşitli adımlar atıyor. Rusya Merkez Bankası'nca yayımlanan raporda, 2018'in ikinci çeyreğinde bankanın 100 milyar dolarlık rezervini yuan ve euroya çevirdiği belirtilmişti.

 
İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler