1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazprom Bolivya’da doğalgaz çıkaracak

Gazprom Bolivya’da doğalgaz çıkaracak

Enerji Günlüğü - Gazprom Bolivya yönetiminden toplam rezervi yaklaşık 175 milyar metreküp olan iki doğalgaz yatağını işletme izni aldı. Doğal gazın...

Gazprom Bolivya’da doğalgaz çıkaracak

Enerji Günlüğü - Gazprom Bolivya yönetiminden toplam rezervi yaklaşık 175 milyar metreküp olan iki doğalgaz yatağını işletme izni aldı. Doğal gazın çıkarılmasına 2017 yılına doğru başlanması gerekiyor. Gazprom uzun zamandır gaz keşfi yapan, doğalgaz çıkaran ve taşıması yapan bir şirket olmaktan çıktı. Ulusal Enerji Enstitüsü Müdürü Sergey Pravosudov günümüzde Gazprom artık tüm dünyada petrol-gaz ve enerji alanında iş yapan küresel bir enerji şirketi haline gelmiştir dedi. Pravosudov sözlerine şöyle devam etti: “Gazprom şu anda Avrupa olmak üzere tek bir piyasaya bağlı kalmamak için küresel bir şirket haline gelme stratejisini açıkladı. Çünkü şu anda doğuya yapılan sevkiyatlar önemsiz seviyede. Sahalin-2 projesi çerçevesinde Sahalin’den Japonya ve Kore Cumhuriyeti’ne 10 milyon ton ve bir miktar da Çin’e LPG gönderiliyor. Ana ihraç piyası Avrupa olarak kalıyor. Bu nedenle portföylerini çeşitlendirmek için başka ülkelerden lisans almaya çalışıyorlar bu şekilde tüm dünyada çalışmak istiyorlar. Eğer piyasalardan biri sorun emaresi gösterirse başka piyaslardan kar elde etmeye devam edilebilir, Latin Amerika da buna dahil.”

Bolivya hükümeti birkaç yıl içinde Gazprom’un iki projeye katılması hususunu inceledi. Şirket bundan vazgeçebilirdi, ancak bu yola gidilmedi. Oysa şirketin Arktika kıta sahanlığında, doğu gaz programı çerçevesinde çözmesi gereken çok zor konuları bulunuyor. Sergey Pravosudov bu nedenle Gazprom’un bu girişimlere devam etmesinde sadece pragmatik amaçları görmüyor. Pravosudov, “Gazprom hisselerinin kontrol hakkı veren kısmının devlete ait olduğu sır değil. Latin Amerika ise Rusya yönetiminin önceliklerinden biridir. Bunlar arasında Venezuela ve Bolivya var. Bunlar dost, birbirine destek çıkan, dost politik rejimlere sahip ülkelerdir. Bu nedenle bu ülkelerde güçlü bir varoluş Rusya’nın konumunun, genel olarak Latin Amerika’daki konumunun iş girişimleri, şirketler üzerinden pekiştirilmesi anlamına gelir” diye konuştu.

Uzmanların değerlendirmelerine göre Latin Amerika ülkelerinin gaz talepleri giderek aratacak. Muhtemelen Bolivya’daki yeni gaz rezervlerinin kullanıcıları arasına Bolivya’dan 9,7 milyar metreküp gaz alan Arjantin ve 3,6 milyar metreküp gaz alan Brezilya da girecek. Bu nedenle Gazprom’un gaz boru hattı projelerinin inşaatına katılması da muhtemeldir. Ancak önce doğal gazın çıkarılması gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Haberler