1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazprom Ermenistan gazının tamamına sahip oldu

Gazprom Ermenistan gazının tamamına sahip oldu

Enerji Günlüğü - Gazprom %80 hissesine sahip olduğu Armrosgazprom’un kalan %20 hissesini de satın alarak şirketin tamamına sahip oldu. Armrosgazprom’un...

Gazprom Ermenistan gazının tamamına sahip oldu

Enerji Günlüğü - Gazprom %80 hissesine sahip olduğu Armrosgazprom’un kalan %20 hissesini de satın alarak şirketin tamamına sahip oldu. Armrosgazprom’un ismi Gazprom Ermenistan olarak değişecek.

Rus devlet petrol şirketi Gazprom Rusya-Ermenistan ortaklığındaki doğalgaz tedarik şirketi Armrosgazprom’un %20 hissesini satın aldı. Böylece Gazprom şirket hisselerinin %100’ünün sahibi oldu. Gazprom’un tamamını satın almasının ardından şirketin ismi de Gazprom Ermenistan olarak değişecek.

ANLAŞMA RUS-ERMENİ STRATEJİK İŞBİRLİĞİ RUHUNA UYGUN

Gazprom Başkanı Alexey Miller Perşembe günü yayınladığı bir açıklamada, anlaşmanın Rusya ve Ermenistna arasındaki stratejik işbirliği ruhuna tamamen uygun olduğunu belirterek, “ Gaprom Ermeni ortaklarıyla uzun yıllardır başarılı bir şekilde işbirliği yürütüyor ve yürütecek. Doğalgaz nakli ve elektrik üretimi konularında büyük ölçekli projeler gerçekleştirdik. Ama her şeyden önemlisi, % 96 gazlaştırma düzeyi ile Ermenistan sosyal açıdan önemli bir sonuç elde etti” dedi.

ERMENİ MESLEKTAŞLARIMIZDAN ÖĞRENECEKLERİMİZ VAR

Miller ayrıca, diğer kilit önemdeki işbirliği alanın NGV sektörü olduğunu belirterek, “ErmenistanRusya’dan bile fazla CNG dolum istasyonlarına sahip. Ermeni meslektaşlarımızdan öğreneceğimiz şeyler var” dedi. Gazprom 2013 yılında Ermenistan’a 2.5 milyar m3 doğal gaz sağladı.

Rusya ve Ermenistan arasında imzalanan hükümetlerarası anlaşmanın ardından imzalanan anlaşmaeski Sovyetler Birliği topraklarında Rusya’nın varlığını güçlendiriyor. Erivan Rusya’nın AB’ye alternatif bir blok oluşturma planlarının bir ayağı.

Armrosgazprom 1997 yılında Rusya-Ermenistan doğalgaz boru hattı projesi ortak girişimi olarak %45 Gaprom, %45 Ermenistan Enerji Bakanlığı ve %10 ITERA şirketi ortaklığıyla kurulumuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler