1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazprom Export ilk doğalgaz ihalesini düzenledi

Gazprom Export ilk doğalgaz ihalesini düzenledi

Enerji Günlüğü -Gazprom Export bugün Avrupa’nın kuzey kesimlerine doğalgaz tedarik etmek üzere tarihinde düzenediği ilk ihale için teklif sürecini...

Gazprom Export ilk doğalgaz ihalesini düzenledi

Enerji Günlüğü -Gazprom Export bugün Avrupa’nın kuzey kesimlerine doğalgaz tedarik etmek üzere tarihinde düzenediği ilk ihale için teklif sürecini başlattı.

Gazprom Export, 2015-2016 kış döneminde Avrupa’daki alıcılara 3,2 milyar metreküp doğalgaz sağlamak üzere 127 lot ihaleye çıktı (12 tur, 4 günlüğüne günde 3 lot). Her ihale gününde 9:00, 11:00 ve 13:00 saatlerinde olmak üzere üç teklif turu düzenlenecek. Gazprom Export her bir turda teklif verenlere mevcut lotlar ve asgari fiyat bilgilerini içeren bir e-posta gönderecek.

Gerek asgari fiyat, gerekse hacim, teklif sürecinin gelişimine ve doğalgaz piyasasındaki duruma göre değişkenlik gösterebilecek. Her turda teklif verenlerin fiyat teklifi, istenen doğalgaz hacmi ve seçilen ürün (İhale A, B,C) bilgileriyle birlikte tekliflerini 30 dakika içinde vermeleri gerekiyor.

Gazprom’un yeni ticaret mekanizmasının test edilmesi özelliği taşıyan haleye otuz dokuz şirket ilgi gösterirken, Avrupa merkez saatiyle 9:00’dan itibaren teklifler gelmeye başladı.

Bu satış yöntemi, Avrupa’nın enerji güvenliğini sağlamak bakımından uzun vadeli sözleşmelerin alternatifi değil, tamamlayıcısı olacak. Gazprom Export, ihaleyi uluslararası doğalgaz piyasalarındaki gelişmelerin karşılığı olarak görüyor.

EN OPTİMUM SİSTEM KUZEY AKIM

Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aleksander Medvedev, gelecekte bilhassa kapasitenin mevcut olduğu iletim sistemlerinde başka teslimat noktalarının da değerlendirilebileceğini belirterek, halen en optimum sistemin Kuzey Akım olduğunu ifade etti. Halihazırda, Greifswald NEL, Greifswald OPAL, Gaspool VP, Olbernhau II. olmak üzere dört teslimat noktası sözkonusu.

Medvedev ayrıca, Gazprom'un ihalede ortaya çıkacak fiyatın şirketin portföy fiyatının üzerine çıkmasını beklediğini, dolayısıyla halihazırda ihaleye büyük bir başarı gözüyle baktığını da sözlerine ekledi.

Önceki ve Sonraki Haberler