1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazprom Türkiye’ye doğalgaz indirimini değerlendiriyor

Gazprom Türkiye’ye doğalgaz indirimini değerlendiriyor

Enerji Günlüğü – Gazprom Türkiye’nin indirim talebi üzerine doğalgaz fiyatlarında revizyon için kapsamlı bir çözüm paketi üzerinde çalışıyor.St...

Gazprom Türkiye’ye doğalgaz indirimini değerlendiriyor

Enerji Günlüğü – Gazprom Türkiye’nin indirim talebi üzerine doğalgaz fiyatlarında revizyon için kapsamlı bir çözüm paketi üzerinde çalışıyor.

St Petersburg'ta 4. Uluslararası Gaz Forumu sırasında Enerji IQ'nun sorularını yanıtlayan Rus enerji şirketi Gazprom'un Başkan Yardımcısı Alexander Medvedev, Türkiye'nin talebi kapsamında doğalgaz fiyatlarında revizyon için kapsamlı bir çözüm paketi üzerinde çalıştıklarını söyledi.Medvedev, "Fiyat ile ilgili görüşmeleri iki ayrı başlık altında değerlendiriyoruz. Bunlardan biri Türkiye'deki özel doğalgaz ithalatçılarının bu sene ve gelecek seneki alım fiyatlarının belirlenmesi; diğeri de BOTAŞ'ın 1 Ocak 2015'ten geçerli olacak şekilde talep ettiği fiyat revizyonu. Her iki konu için de kapsamlı bir çözüm paketi hazırlıyoruz" dedi.

DETAYLAR ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Fiyat revizyonu ile ilgili çözüm paketi hakkında detaylı bilgi vermeyen Medvedev, "Önerilerimizi henüz son aşamaya getiremedik. Hâlâ detayları üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Ekim sonu veya Kasım başında, Gazprom Export CEO'su Elena Burmistrova Türkiye'ye gelecek. Burmistrova, Türkiye'de Enerji Bakanlığı, BOTAŞ ve özel sektör ile görüşmelerde bulunarak önerilerimizi iletecek. Bu görüşmelerin ardından fiyatlar ile ilgili konunun çözüme ulaşmasını bekliyoruz" dedi.

Medvedev ayrıca Gazprom'un Türkiye'ye sadece satış yaptığı pazar gözüyle bakmadığını, doğalgaz değer zincirinin tüm halkalarını geliştirmeyi istediklerini de söyledi.

TÜRKİYE’NİN YÜZDE 9'LUK ZAMMI DOĞRU BİR ADIM

Türkiye’de en son yapılan doğalgaz ve elektrik zamlarını da değerlendiren Medvedev, "Son yapılan yüzde 9 zammı, piyasanın doğru yöne doğru attığı bir adım olarak değerlendiriyorum. Türkiye'de devlet tarafından regüle edilen fiyat, özellikle İran başta olmak üzere Türkiye'nin gaz alım fiyatlarını dikkate aldığınızda belirgin şekilde düşük kalıyor. Bu durum, piyasa dinamiklerinin ve pazar gücünün tam anlamıyla çalışmadığını gösteriyor. Satış fiyatında yapılan artışlarla BOTAŞ, Enerji Bakanlığı ve özel sektör daha mantıklı bir temele kavuşabilir. Yüzde 9'luk fiyat artışı bu yönde atılan bir adım sadece. Türkiye bu yolda ilerlemeyi sürdürmeli." dedi.

Türkiye, kontratlarından doğan hakkı çerçevesinde Rusya'dan doğalgaz fiyatlarında indirim talep ediyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız, geçtiğimiz hafta Rusya'ya yaptığı ziyarette Rusya'dan alınan doğalgazın fiyatı ile ilgili indirim talebinde bulunmuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler