1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazprom Ukrayna’ya borcu için ek süre verdi

Gazprom Ukrayna’ya borcu için ek süre verdi

Enerji Günlüğü - Gazprom, Mayıs ayı ödemelerini yapabilmesi için Ukrayna’ya ek süre tanıdı.Gazprom Başkanı Aleksey Miller Moskova’da basına konuşarak,...

Gazprom Ukrayna’ya borcu için ek süre verdi

Enerji Günlüğü - Gazprom, Mayıs ayı ödemelerini yapabilmesi için Ukrayna’ya ek süre tanıdı.

Gazprom Başkanı Aleksey Miller Moskova’da basına konuşarak, Mayıs ayı ödemelerini yapabilmeleri için Ukrayna’ya ek süre tanıdıklarını, pahalı fiyatlarla ilgili ödeme takvimini 9 Haziran’a kadar ertelediklerini söyledi. Bu açıklama anlaşma sağlanabileceği yönlü umutları canlandırdı.

Ukrayna enerji şirketi Naftogaz’dan 786 milyon dolarlık ilk ödemeyi aldıklarını teyit eden Miller, Stockholm Uluslararası Uyuşmazlık Mahkemesi'ne ödenmeyen borçlarla ilgili başvuru için de beklemede olduklarını kaydetti.

Gazprom daha önce yaptığı açıklamada 'al ya da öde' formülünden kaynaklanan 2012 için 7,2 milyar dolar ve 2013 için de 11,3 milyar dolar borcu olduğunu, bunun için de mahkemeye başvuracaklarını ifade etmişti.

Miller 1 Nisan öncesi Naftogaz’ın 2,2 milyar dolarlık borcu olduğunu da söyledi. 'Önce öde sonra al' formülü Ukrayna şirketinin eski borçlarını ödeyip ödememesine bağlı olarak değerlendirilecek. Naftogaz’ın ödediği miktarın tarafların mutabık kaldığından 2,5 kat daha az olduğuna dikkat çekiliyor.

Ukrayna Enerji Bakanı Yuriy Prodan, Kiev’in tartışmasız olan bin metreküp için 268 dolardan Ocak-Mart 2014 dönemine ait 786 milyon dolarlık borcunu ödediğini savundu. AB, Ukrayna ve Rusya, doğalgaz fiyatları ile ilgili sorunlar için gün içinde bir araya gelerek müzakerelerde bulunacak. Rusya ilk görüşmede 2 milyar dolarlık borcu ödemesi durumunda fiyat indirimini ele alabileceklerini belirtmişti.

Gazprom’a göre Ukrayna’nın toplam borcu Haziran’la birlikte 5,2 milyar dolara yükseldi. Naftogaz, Kasım ayından bu yana Rusya’ya ödeme yapmıyor.

Gazprom, Mayıs ayında yaptığı açıklamada 2009’da imzalanan anlaşma çerçevesinde fiyatlandırma yapacaklarını ifade etmişti. Gazprom, Ukrayna doğalgaz fiyatlarını bin metreküp için 268,5 dolardan 485,5 dolara yükseltti.

Önceki ve Sonraki Haberler