1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazprom ve Özbekistan doğal gazda işbirliği yapacak

Gazprom ve Özbekistan doğal gazda işbirliği yapacak

Rusya ve Özbekistan, Orta Asya-Merkez Boru Hattı üzerinden ters akışla Özbekistan’a doğal gaz  sevkiyatı için teknik gereklilikleri belirlediler. 

Gazprom ve Özbekistan doğal gazda işbirliği yapacak

Enerji Günlüğü - Rus enerji şirketi Gazprom ile Özbekistan arasında dün doğal gaz alanında işbirliğine yönelik yol haritası imzalandı. 

Rusya, Özbekistan ve Kazakistan arasında üçlü doğal gaz birliği kurulması için çalışmalar yürütülüyor. Rus kamu doğal gaz şirketi Gazprom, Gazprom Başkanı Aleksey Miller ile Özbekistan Enerji Bakanı Corabek Mirzamahmudov’un bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve doğal gaz alanında iş birliğine yönelik yol haritası imzaladıklarını açıkladı. Yol haritası kapsamında taraflar arasında çalışma grubu oluşturuldu. 

ORTA ASYA-MERKEZ BORU HATTI’NDA TEKNİK ÇALIŞMALAR YAPILACAK

Özbekistan Enerji Bakanlığı, çalışma grubunun Kazakistan ve Özbekistan topraklarından geçen Orta Asya-Merkez Boru Hattı üzerinden doğal gaz transiti için gerekli teknik çalışmaların yapılması konusunda mutabık kaldığını açıkladı. Açıklamaya göre, çalışma grubunun tüm çalışmaları teknik olarak tamamladıktan sonra doğal gaz teminine ilişkin ana koşullar değerlendirilecek. Açıklamada hattın ters yöne akışı ile Özbekistan’a gaz tedariki için teknik gereklilikleri belirleme konusunda anlaştıkları, ancak ticari şartların henüz görüşülmediği belirtildi.

KIŞ MEVSİMİ ÖZBEKİSTAN'IN GAZ TALEBİNİ ARTTIRDI

Yılda 70 milyar metreküp doğal gaz üretmesine rağmen kış aylarında günlük 20 milyon metreküplük bir açıkla karşı karşıya olan Özbekistan, aşırı soğuklar nedeniyle bu kış geniş ölçekli bir enerji kriziyle karşı karşıya. Bu açık Türkmenistan’dan 1,5 milyar metreküp doğalgaz ihracı ile kapatılmaya çalışılıyor. 2022’de 51,7 milyar metreküpe kadar düşen Özbekistan’ın doğal gaz üretiminin 2023’te 56,3 milyar metreküp olması öngörülüyor.

Gazprom 18 Ocak’ta da Kazakistan ile doğalgaz işbirliği yol haritası imzalamıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler