1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazprom ve Rosneft, sabit vergi garantisini kaptı!

Gazprom ve Rosneft, sabit vergi garantisini kaptı!

Enerji Günlüğü - İki Rus enerji devi, Gazprom ve Rosneft, kıta sahanlığındaki çalışmalarında dünyanın en düşük vergisini ödeme imkanına...

Gazprom ve Rosneft, sabit vergi garantisini kaptı!

Enerji Günlüğü - İki Rus enerji devi, Gazprom ve Rosneft, kıta sahanlığındaki çalışmalarında dünyanın en düşük vergisini ödeme imkanına kavuştu. Şirketler, uzun vadede sabit vergi garantisini de kaptı.
Rusya Finans Bakanlığı, Enerji ve Ekonomik Kalkınma Bakanlığı ile kıta sahanlığında yer alan sahaların geliştirilmesi için uygulanacak vergilere ilişkin yasa tasarısı üzerinde mutabakat sağladı. Finans Bakanı Yardımcısı Sergey Şatalov, tartışmalı tüm konuların aşıldığını ve sistemin nasıl işleyeceğine dair anlaşma sağlandığını duyurdu. Mutabık kalınan belgede kıta sahanlığı projeleri dört kategoriye bölünerek çeşitli kategorilerdeki projelere göre değişen vergi muafiyeti sağlanacak.
Yeni yasada kıta sahanlığı proje operatörlerine vergilerin 5 ila 15 yıl arasında sabit kalacağına dair garanti verilmesi, şirketlerin petrol ihracat vergisinden ve ithal edilen ileri teknoloji ürünü ekipmanlara uygulanan ithalat vergisiyle KDV’den tamamen muaf tutulması öngörülüyor. Yeni sistemin 2016’dan itibaren geliştirilmeye başlanacak sahalar için geçerli olacağı bildiriliyor.
Uzmanlar, söz konusu imtiyazların ilk kez verildiğini belirtiyor; öte yandan kıta sahanlığında çalışmaların çok masraflı olduğu için uygulamayı yerinde buluyor. Yeni sistemden şu anda sadece kıta sahanlığında çalışma lisansları bulunan Gazprom ve Rosneft faydalanabilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler