1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazprom, Yunan doğalgaz şirketi DEPA ihalesinden çekildi

Gazprom, Yunan doğalgaz şirketi DEPA ihalesinden çekildi

Enerji Günlüğü - Rus doğalgaz devi Gazprom, Yunanistan'daki devlet doğalgaz şirketi DEPA'nın özelleştirme sürecinden çekildi. Gazprom, ihaleye nihai...

Gazprom, Yunan doğalgaz şirketi DEPA ihalesinden çekildi

Enerji Günlüğü - Rus doğalgaz devi Gazprom, Yunanistan'daki devlet doğalgaz şirketi DEPA'nın özelleştirme sürecinden çekildi. Gazprom, ihaleye nihai teklif vermeme kararı aldı. 

Gazprom'dan yapılan duyuruda, Gazprom'un dün itibariyle Yunanistan doğalgaz şirketi DEPA'nın özelleştirmesinde nihai bir bağlayıcı teklif vermeme kararını açıkladığı belirtildi. Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aleksander Medvedev, şirketin ihaleye katılımının getireceği fayda ve riskleri özenle değerlendirdiklerini belirterek, "Nihai bir bağlayıcı teklif vermeme kararı aldık" dedi. Medvedev, "Ancak Yunanistan piyasasından çıkma niyetinde değiliz. Aksine, bu piyasadaki varlığımızı güçlendireceğiz. Yunanistan bugüne dek olduğu gibi bundan sonra da bizim stratejik ortağımız olarak kalacak. Enerji işbirliğimizi daha da genişletmeyi planlıyoruz" açıklamasında bulundu.

"YETERLİ GÜVENCE SAĞLANMADI"

Gazprom Basın Sözcüsü Sergei Kupriyanov ise anlaşmanın tamamlanacağı tarihe dek DEPA şirketinin mali durumunun kötüye gitmeyeceğine dair yeterli güvence alamadıklarını vurguladı. İhalenin sonuçlanmasının ardından alım onay süreçlerinin tamamlanmasının bir yılı bulabileceğine işaret eden Kipriyanov, "Şirket daha şimdiden alacaklarını tahsil etme hususunda zorlanıyor. DESFA şirketinin DEPA bünyesinden ayrılması için de yeniden yapılandırmanın tamamlanması gerekiyor. İhale katılımcılarına DEPA'nın devletin düzenleyici otoritesine tabi olması konusunda hak kazanımlarını koruyan ancak yeni durum için yeni koşulların geçerliğini öngören bir yapılanma sağlanmadı" dedi. Tüm bunların, şirketin değerini etkileyen önemli riskler getirdiğini ifade eden Kipriyanov sözlerini şöyle tamamladı:

"Oysa anlaşma için belirlenecek tutar tüm bu faktörleri göz önünde bulundurmuyor olacak. Bu mülahazalar ışığında DEPA için teklifte bulunmama kararı alınmıştır."

Önceki ve Sonraki Haberler