1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazprom'da Fetö gerginliği!

Gazprom'da Fetö gerginliği!

Enerji Günlüğü - Gazprom, en büyük özel ithalatçısı ve hisse sahibi olduğu Akfel Holding'in hisselerine Fetö soruşturması kapsamında el konulmasından...

Gazprom'da Fetö gerginliği!

Enerji Günlüğü - Gazprom, en büyük özel ithalatçısı ve hisse sahibi olduğu Akfel Holding'in hisselerine Fetö soruşturması kapsamında el konulmasından endişeli.

Rus Kommersant gazetesinin haberine göre, Rus kamu doğalgaz şirketi Gazprom, Türkiye'deki en büyük aktifini kaybedebileceği endişesini yaşıyor. Türkiye hükümetinin, Fetö terör örgütü soruşturması kapsamında Akfel Holding'in yönetim kurulunu değiştirmesi ve Gazprom ve Gazprombank'ın Akfel Holding'deki hisselerini kamulaştırması, Gazprom'u endişelendiriyor.

Gazprom'a yakın bir kaynak Konmersant'a yaptığı açıklamada, “Rus doğalgazının Türkiye'deki en verimli ve gelir sağlayan satıcısını elimizden aldılar ” ifadesini kullandı.

Akfel Gaz, Avrasia ve Enerco şirketlerinin dahil olduğu Akfel Holding, Rus doğalgazının Türkiye'ye en büyük özel ithalatçısı konumunda bulunuyor. Baltacı ailesinin kontrolünde olan Akfel Gaz’daki Fatih Mehmet Baltacı, Murad Abdurrahman Baltacı ve Melike Baltacı’ya ait hisselerini bir kısmını Gazprom satın almıştı.

Akfel Holding ortaklarından Murad Abdurrahman Baltacı, 17-25 Aralık’taki operasyonların ardından FETÖ örgütü ve örgütle bağlantılı yapılarla ilişkisini kesmeyen işadamları arasında yer aldığı gerekçesiyle Eylül ayı içinde tutuklanmıştı.

Akfel Grubu şirketlerinden Akfel Commodities, Akfel Gaz ve Akfel Enerji TMSF’ye devredilmişti.

AKFEL'İN RUS GAZI İTHALATINDA PAYI YÜZDE 55

EPDK 4 yıl önce, Rusya’dan doğalgaz ithal etmek isteyen 4 Türk şirketine izin vermişti. Bosphorus Gaz, Kibar Enerji ve Batı Hattı Doğalgaz şirketleri ile birlikte 30 yıllık ithalat lisansı alan Akfel Gaz, toplam 6 milyar metreküplük gazın 2.25 milyar metreküpünü üstlenmişti. Türkiye’nin en büyük özel sektör doğal gaz ithalatçısı olan Akfel’in, Rusya’dan Türkiye’ye özel sektör alımları içinde yüzde 55, toplam gaz satışında yüzde 20 payı olduğu ve yıllık 500 milyon dolara yakın cirosu bulunduğu bildiriliyor.

1995 yılında İstanbul'da kurulan Akfel Holding bünyesinde 2004 yılında kurulan doğalgaz şirketi Enerco Energy, 2001 yılında Gazprom ile bir anlaşma imzaladı. 2012 yılında da Akfel Gaz Holding'in Gazprom ile ikinci anlaşmasını imzaladı. 2013 yılında da Gazprom ile yapılan üçüncü anlaşma kapsamında Avrasya Gaz Holding'e katıldı. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler