1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazprom`dan mektup var!

Gazprom`dan mektup var!

Enerji Günlüğü - Gazprom Export Genel Müdürü Elena Burmistrova, iki ülke arasında doğalgaz alanında yürütülen ortak projelerin, parlak bir gelecek...

Gazprom`dan mektup var!

Enerji Günlüğü - Gazprom Export Genel Müdürü Elena Burmistrova, iki ülke arasında doğalgaz alanında yürütülen ortak projelerin, parlak bir gelecek vaat ettiğini vurguladı.

Rusya'dan alınan doğalgazla ilgili fiyat pazarlıkları ve yeni gaz boru hattı projesi konusunda Türkiye ve Rusya arasındaki görüşmeler hızlandı. Gazprom ve BOTAŞ arasındaki temaslar için Gazprom Export Genel Müdürü Elena Burmistrova Türkiye'ye geldi. Burmistrova, iki ülke arasındaki doğalgaz ticaretinin geleceğini Enerji Günlüğü ve DÜNYA Enerji Sayfası için değerlendirdi. Burmistrova, ortak projelerin iki ülke için parlak bir gelecek vaat ettiğini vurguluyor. İşte Elena Burmistrova'nın mesajı:

Türkiye ile Gazprom: İlişkimizin sağlam temelleri, ortaklığımız için parlak bir gelecek vaadi taşıyor.

Elena Burmistrova - Gazprom Export Genel Müdürü

Siyasette de, ticarette de, otuz yıl uzun bir süre… Ancak koşullar hiç durmadan değişirken, Gazprom’un Türkiye’yle otuz yıllık sağlam temeller üzerine kurulu ilişkisi, her daim geçerliğini koruyan bir husus oldu. Avrupa’daki ikinci büyük alıcımız olan Türkiye, bizim için hayati önem taşıyan ticaret ortaklarımızdan biri. Bugüne dek yürüttüğümüz başarılı ortaklık, kuşkusuz her iki taraf için de yararlı oldu. Gazprom Export’un genel müdürü olarak, çevreyle dost ve verimli bir yakıt olan doğalgazı Türkiye’de sanayinin, meskenlerin ve ulaşım araçlarının kullanımına sunmak, işbirliğimizi ve ortaklığımızı aynı başarıyla sürdürmek gereğine duyduğumuz inancı burada tekrar ifade etmek isterim.

Geçtiğimiz hafta Türkiye’deki muhataplarımızla yürüttüğümüz müzakereler, ülkelerimiz arasında doğalgaz alanında temelleri atılacak yeni bir işbirliği alanının kapılarını açtı. Başlangıçta Güney Akım aracılığıyla doğrudan Avrupa Birliği’ne kanalize edilmesi öngörülen doğalgazın güzergahı artık Türkiye’ye çevrilmiş bulunuyor. Böylelikle bugüne dek Batı Hattından gelen Rus doğalgazı Türkiye’ye doğrudan geleceğinden, transit riskini azaltarak Türkiye’nin arz güvenliğini artıracak. Ayrıca, Avrupa’ya aktarılmak üzere Türkiye’ye gelecek büyük bir doğalgaz hacmi de söz konusu olacak.

Hepimiz, uzun vadeli sözleşmeler sayesinde Gazprom’un Türkiye’ye yönelik doğalgaz tedarikinin güvenilirliği ve esnekliğine geçmişte birçok kereler tanık olduk. Uzun vadeli sözleşmeler üreticiye, yeni sahaların geliştirilmesi veya uluslararası boru hatlarının döşenmesi gibi büyük çaplı projelere yatırım yapabilmesi için ihtiyaç duyduğu güvenceyi sağlıyor. Böyle bir emniyet ağı, bize tedarik hacimlerini gündelik olarak değişen talebe göre uyarlama olanağı tanıdığından tüketici için de benzersiz bir güvenlik düzeyi sağlıyor. Türkiye ile bu konuda da mutabık olduğumuza inanıyoruz.

Güvenilir ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı olarak kendisini çoktan kanıtlayan doğalgaz, diğer tüm fosil yakıtlardan daha temiz bir seçenek oluşturuyor. İnsanlık yeni teknolojiler geliştirdikçe, doğalgaz daha yaygın olarak kullanılabilecek. Örneğin motor yakıtı olarak şimdiden parlak bir gelecek vaat ediyor. Bizler,sıvılaştırılmış doğalgazın (LNG) gemilerde, sıkıştırılmış ve sıvılaştırılmış doğalgazın (CNG ve LNG) karayolu araçlarında yakıt olarak kullanılmasının, taşımacılık alanındaki ihtiyaçların karşılanmasında ekonomik ve çevreci bir seçenek sunacağına inanıyoruz. Bize göre bu tür yenilikçi çözümlerin, dinamik bir ekonomi olan Türkiye’yle karşılıklı fayda sağlayacak ortaklıklara dönüşmesi son derece mümkün.

Doğalgaz piyasasında, bilhassa Gazprom Grubu bünyesinde, Rusya’nın bölgedeki en nüfuzlukomşularından biri olan, canlı ekonomisi ve büyük potansiyeliyle tanınan Türkiye’yle sağlanacak işbirliğinin önemini yürekten kavrayabilecek kadar uzun süredir çalışıyorum. Yakın işbirliği fırsatlarımız ve yeni ortak çalışma alanlarımız, enerji ilişkilerimizi daha da ileri düzeylere taşımamız için yol gösterici olacak.

Önceki ve Sonraki Haberler