1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazprom'un Avrupa'ya gaz ihracatı yüzde 5 arttı

Gazprom'un Avrupa'ya gaz ihracatı yüzde 5 arttı

Gazprom’un Avrupa'ya gaz ihracatı bu yıl 15 Aralık tarihine kadar geçen yıla göre yüzde 5 oranında arttı.

Gazprom'un Avrupa'ya gaz ihracatı yüzde 5 arttı

Enerji Günlüğü - Gazprom’un Avrupa'ya gaz ihracatı bu yıl 15 Aralık tarihine kadar geçen yıla göre yüzde 5 oranında arttı.

Rus kamu enerji şirketi Gazprom, Avrupa'ya gaz ihracatının 1Ocak-15 Aralık 2021 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %5 oranında arttığını açıkladı.

Açıklamaya göre şirket, bu yıl 15 Aralık'a kadar Türkiye dâhil Avrupa'ya 178,1 milyar m³ seviyesinde doğal gaz ihraç etti. Bu rakam 2020 yılının aynı dönemine göre 8,2 milyar m³ daha yüksek bir seviyeyi temsil ediyor.

RUSYA’YA KUZEY AKIM 2 BASKISI ELEŞTİRİSİ

İhracat rakamları, Gazprom'un kış öncesi fiyatları yukarı çekmek için Avrupa'ya arzı kıstığı ve yetkilileri Almanya'ya giden tartışmalı Kuzey Akım 2 boru hattını onaylamaları için baskı altına aldığı yönündeki bazı iddialar gündemdeyken yayınlandı. Gazprom, tedarik sözleşmeleriyle ilgili yükümlülüklerini yerine getirdiğini iddia ederken, son birkaç aydır Avrupa'ya daha az ihracat yapıyor. Ayrıca, Elektronik Satış Platformu'nda Avrupalı müşterilere 13 Ekim'den bu yana hiçbir anlaşma yapılmadan satışlarını tamamen durdurdu.

GAZPROM’UN ÜRETİMİ %14,5 ARTTI

Bu arada Gazprom'un gaz üretimi de bu dönemde bir önceki yıla göre %14,5 artarak 490,4 milyar m³’e yükseldi. 

AVRUPA GAZ STOKLARI DÜŞÜK SEVİYEDE

Rusya'nın 2021 için Avrupa'ya dev ihracat hedefi 183 milyar m³ seviyesinde bulunuyor. Avrupa gaz stokları en son neredeyse %62 oranında dolulukta kaydedildi. Bu rakam bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık 20 puan daha düşük bir seviyeyi temsil ediyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler