1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazprom`un ilk doğalgaz satış ihalesi sonuçlandı

Gazprom`un ilk doğalgaz satış ihalesi sonuçlandı

Enerji Günlüğü - Rus doğalgaz devi Gazprom'un açtığı ilk doğalgaz satış ihalesi sonuçlandı. Üç etap halinde yapılan ihalede 15 şirketle 40'ın...

Gazprom`un ilk doğalgaz satış ihalesi sonuçlandı

Enerji Günlüğü - Rus doğalgaz devi Gazprom'un açtığı ilk doğalgaz satış ihalesi sonuçlandı. Üç etap halinde yapılan ihalede 15 şirketle 40'ın üzerinde anlaşma imzalandı, fiyatlar petrole endeksli uzun vadeli fiyatların üzerinde çıktı.

Gazprom tarafından 7-10 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen ilk doğalgaz satış ihalesi sonuçlandı. Gazprom toplam 1 milyar metreküpün üzerinde bir doğalgaz için 15 müşteriyle 40'ın üzerinde anlaşma imzaladı.

İhalede fiyatlar önümüdeki kış Almanya da dahil olmak üzere Orta ve Kuzey Avrupa için Gazprom Export'un uzun vadeli petrole endeksli anlaşmalarındaki fiyatlardan daha yüksek. Dahası, ihale fiyatları spot piyasalardan ve Avrupa gaz merkezlerindeki gelecekteki fiyatlardan daha yüksek olarak gerçekleşti.

İhalenin Rusya'nın petrol bağlantılı ve merkez temelli bir kombinasyona dayalı fiyat modelinin (Hibrid fiyatlama) doğru olduğunu bir kez daha kanıtladığı ifade edildi.

Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aleksander Medvedev, ihale sonuçlarından memnun olduklarını belirterek, en önemli Alman güzargahları için fazladan gaz satışı gerçekleştirme ile ek kaynak ve eşsiz bir deneyim kazandıklarını ifade etti.

Gazprom Export Başkanı Elena Burmistrova da, Gazprom'un yeni satış mekanizmasını Avrupa piyasasında başarıyla test ettiğini vurgulayarak, şimdi de bu sonuçların diğer tedarik rotaları ve diğer ürünler için kullanıp kullanamayacaklarını göreceklerini ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler