1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. GDZ ve ADM, Türkiye’nin ilk yerli trafo alarm sistemini kuracak

GDZ ve ADM, Türkiye’nin ilk yerli trafo alarm sistemini kuracak

Enerji Günlüğü - Ege Bölgesinde elektik dağıtım hizmeti veren GDZ ve ADM, trafo hırsızlık olaylarını önlemek amacıyla Türkiye’nin ilk yerli trafo...

GDZ ve ADM, Türkiye’nin ilk yerli trafo alarm sistemini kuracak

Enerji Günlüğü - Ege Bölgesinde elektik dağıtım hizmeti veren GDZ ve ADM, trafo hırsızlık olaylarını önlemek amacıyla Türkiye’nin ilk yerli trafo alarm sistemini kuracak.

GDZ ve ADM Elektrik Dağıtım Teknolojik Yatırımlar Müdürlüğü, Türkiye’nin ilk yerli trafo alarm sistemini kurarak diğer dağıtım şirketlerine de örnek olacak bir projeye imza atmaya hazırlanıyor. Sürdürülen Ar-Ge çalışmaları kapsamında, transformatör çeşitleri ve dünyada kullanılmakta olan mevcut trafo hırsız alarm sistemleri incelendi. Bu sistemlerin en iyi özellikleri bir araya getirilerek ilk yerli tasarımın yapılması için çalışmalar başladı. 

PİLOT PROJE 2018’DE

Türkiye’de ilk yerli üretimin gerçekleştirilmesinin ardından proje 2018 yılı içerisinde pilot uygulamaya geçirilecek. Pilot uygulama için trafo hırsızlığının yoğun yaşandığı tarımsal sulama aboneliklerinin olduğu bölgeler tercih edilecek. Projeyle özellikle kırsal bölgelerde mevsimsel olarak kullanılan trafolar, hırsızlığa karşı koruma altına alınacak. 

GDZ ve ADM Elektrik Dağıtım Teknolojik Yatırımlar Müdürü Gökhan Batar, projenin önemini vurgulayarak, “Trafolarda meydana gelen hırsızlık olayları tüm bölgelerde olduğu gibi bizim bölgemizde de başlıca sorunlardan birisiydi. Bu nedenle özellikle bu alanla ilgili çalışma yapma gereksinimi duyduk. Konvansiyonel alarm sistemleri açık alanlarda bulunan trafolara uyarlanamamakta, uyarlansa dahi pahalı ve işletme maliyetlerini yükseltmektedir. Bu durum alınan tedbirler her ne kadar kapsamlı olursa olsun trafoları korunmasız hale getirmektedir. Proje kapsamında tüm trafo sistemlerine uyacak şekilde en uygun koruma yöntemini belirleyerek, yöntemin tasarım ve prototip çalışmasını gerçekleştireceğiz” dedi. 

Prototipin hazırlanıp saha uygulaması ile performansını gözlemledikten sonra yerli malı üretimi gerçekleştirip yaşanan hırsızlıkların önüne geçeceklerini ifade eden Gökhan Batar, “Tamamen yerli imkanlarla tasarlanmış ve tüm dağıtım firmalarının da kullanabileceği bir alarm sistemi için çalışmalarımız hızla devam ediyor. Yürüttüğümüz her Ar-Ge projesi ile hizmet kalitemizi yükseltmeyi, müşteri memnuniyetini en üst düzeye taşımayı ve milli ekonomiye katkı sunmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler