1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. GE, Almanya’nın Enerji Dönüşüm Planı’nı destekliyor

GE, Almanya’nın Enerji Dönüşüm Planı’nı destekliyor

Enerji Günlüğü - GE’nin Bavyera Tesisleri’ndeki J920 FleXtra gaz motoru ile uygulanan kojenerasyon sistemi, Almanya’nın Enerji Dönüşüm Planı’nı...

GE, Almanya’nın Enerji Dönüşüm Planı’nı destekliyor

Enerji Günlüğü - GE’nin Bavyera Tesisleri’ndeki J920 FleXtra gaz motoru ile uygulanan kojenerasyon sistemi, Almanya’nın Enerji Dönüşüm Planı’nı destekliyor. Almanya’nın Enerji Dönüşüm Planı daha yüksek endüstriyel enerji verimliliği amaçlıyor. J920 FleXtra kurulumu, Almanya’nın 2020 yılına kadar birleşik ısı ve güç sistemlerinden elde edilen enerjiyi ülkenin toplam enerji üretiminin yüzde 25’ine çıkartma hedefini destekliyor. GE’nin en yüksek güçlü Jenbacher gaz motoru, yenilikçi kojenerasyon genişleme projesine güç sağlıyor.

Rosenheim’daki ek kojenerasyon santralinin resmi açılışında konuşan Bavyera Çevre ve Sağlık Bakanı Dr. Marcel Huber,  “Enerji dönüşüm planı ancak belediye üreticilerinin katkıları da dâhil olmak üzere ortak bir çabayla gerçekleştirilebilir. Yenilikçi ve çağdaş elektrik santrallerine yapılan yatırımlar enerji dönüşüm planımızın başarıyla uygulanması için önemli bir temel oluşturuyor” dedi.

ROSENHEİM’IN ENERJİ DAĞITIMINA GÜVENLİ VE ÇEVRECİ SİSTEM

Projenin merkezinde, GE’nin en büyük Jenbacher gaz motoru olan, 9,5 MW gücünde, ecomagination onaylı J920 FleXtra yer alıyor. GE’nin yeni ve esnek güç çözümü, müşterilerin yerel enerji güvenliği hedeflerine ulaşmalarına destek olmak için ekstra yenilikçilik, güç ve verimliliği bir araya getiriyor.

Stadtwerke Rosenheim’ın birleşik kombine ısı ve güç tesisleri ayrıca bir atık yakma tesisi ve önceden kurulmuş üçü 3,35 MW J620 motoru ve bir 4,4 MW iki kademeli Turbo Kompresör’e sahip J624 motoru olmak üzere dört Jenbacher motoru barındırıyor. Tesisin geliştirilen kojenerasyon uygulaması (36,1 Mwel ve 43,8 MWth) artık 61 binden fazla nüfusu olan Rosenheim’ın elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 40’ını ve ısınma ihtiyaçlarının yaklaşık yüzde 20’sini karşılıyor.

ENERJİ DÖNÜŞÜM PLANINA DOĞRU ÖNEMLİ BİR ADIM

Almanya mevcut nükleer enerji santrallerini 2022 yılına kadar devreden çıkarmayı planlıyor. Hükümetin enerji dönüşüm planı, nükleer enerji santrallerinin ürettiği çok büyük miktardaki düşük karbon temelli elektrik miktarını telafi etmek için doğalgaz ve yenilenebilir enerji kullanımının arttırılmasının yanı sıra, enerji verimliliğine sahip teknolojilerin daha fazla kullanılmasını öngörüyor.

J920 FleXtra’nın kurulumu, Stadtwerke Rosenheim’ın Almanya’nın 2020 yılına kadar ulaşmayı öngördüğü ülkenin toplam enerji üretiminin yüzde 25’ini Birleşik Isı ve Güç Sistemlerinden elde etme hedefine sağladığı katkıyı destekleyecek. Proje aynı zamanda Avrupa Birliği enerji verimliliği ve çevre ile ilgili hedeflerini gerçekleştirmek için yeni Birleşik Isı ve Güç sistemleri kurmak isteyen diğer ülkelere de örnek teşkil ediyor.

ÇEVRECİ, SAĞLAM, ESNEK VE VERİMLİ

Yeni J920 FleXtra, Rosenheim kentine önemli çevresel faydalar sağlıyor. Doğalgazla çalışan J920 Kojenerasyon sistemi, geleneksel enerji santrallerine göre daha düşük karbon salınımıyla yöre halkına ve endüstriyel müşterilere elektrik ve termal güç (sıcak su) sağlayarak, Almanya’nın 2020’ye kadar sera gazı salınımını yüzde 40 azaltma çabalarına destek oluyor. Ayrıca, J920 FleXtra motorunun çok kısa sürede devreye girebilmesi, Stadtwerke Rosenheim’ın rüzgâr, güneş ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarını daha fazla kullanmasından kaynaklanabilecek kesintilere karşı operasyonel esnekliğe erişmesini sağlıyor.

Stadtwerke Rosenheim CEO’su Dr. Götz Brühl, “GE’nin J920 FleXtra gaz motoru teknolojisini kullanan yeni birleşik üretim santralimiz, şirketlerimize ve konutlarımıza güvenilir, verimli ve daha esnek güç ve ısı ulaştırmamızı sağlayacak” açıklamasını yaptı. GE J920 FleXtra, 10 MW sınıfında en yüksek elektrik verimliliğine sahip ve yüzde 48,7 elektrik verimliliği ile endüstriye liderlik etmenin yanı sıra kojenerasyon uygulamalarında da yüzde 90 verimliliğe ulaşacak şekilde tasarlandı. J920 FleXtra’nın yenilikçi iki kademeli turbo kompresör tasarımı, Stadtwerke Rosenheim’ın Almanya’ya temel enerji kullanımına ilişkin enerji verimliliğini yılda yüzde 2,1 arttırma hedefini gerçekleştirmekte destek olacak.

GE Power & Water Elektrik Üretiminde kullanılan Gaz Motorlarından Sorumlu Genel Müdürü Karl Wetzlmayer, “Verimlilik ve güvenilirlik açısından yüksek oranlar sunan ve esneklik sağlayan J920 teknolojimiz hem yüksek güçlü gaz motorları ile endüstriyel elektrik üretimi ve şebeke stabilizasyonu uygulamaları için ideal bir çözüm sunuyor, hem de tüketicinin karbon emisyonlarını azaltıyor” ifadesini kullandı.

Önde gelen gaz motoru üreticilerinden biri olan GE, en yeni Jenbacher motorunun geliştirilmesine 50 yılı aşkın enerji üretim deneyiminden faydalandı. J920 FleXtra’nın geliştirilme sürecinde tasarım, analiz, test ve doğrulamaya yarım milyondan fazla mühendislik saati harcandı. Ekip, yenilikçi analiz ve teşhis araçlarının yanı sıra, GE’nin küresel mühendislik operasyonları ve Küresel Araştırma Merkezi aracılığıyla geliştirilen teknoloji ve yöntemleri kullandı.

Wetzlmayer, sözlerine GE ve Stadtwerke Rosenheim’ın gaz motoru geliştirme ve işbirliği konusunda yaklaşık on yıllık bir ortak geçmişe sahip olduğunu ve bu nedenle hizmet tesisinin J920 FleXtra’yı dünyaya tanıtmak için ideal bir ortak haline geldiğini ekledi.

Önceki ve Sonraki Haberler