1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. GE gaz türbinlerinde performansa odaklandı

GE gaz türbinlerinde performansa odaklandı

Enerji Günlüğü - GE’nin iki yeni çözüm platformu, donanımlarındaki yenilikler, yeni yazılımlar ve veri analizi sayesinde müşterilerinin mevcut gaz...

GE gaz türbinlerinde performansa odaklandı

Enerji Günlüğü - GE’nin iki yeni çözüm platformu, donanımlarındaki yenilikler, yeni yazılımlar ve veri analizi sayesinde müşterilerinin mevcut gaz türbinlerinin performanslarını artırmayı hedefliyor. 

GE’den yapılan açıklamada, FlexEfficiency* Advantage (FEA) ve LifeMax* Advantage (LMA) portföylerinin, Şirket'in müşterileriyle işbirliğini güçlendirerek, esnek, verimli ve güvenilir sonuçlara ulaşılmasına yardımcı olacak teknolojiler sunduğu belirtildi.

Verilen bilgilere göre, GE’nin F sınıfı gaz türbini müşterileri için geliştirdiği FEA çözümleri, verimlilik ve işletim sistemleri dahil olmak üzere performans parametrelerini geliştirmek üzere yapılandırıldı. GE müşterileri, daha dayanıklı donanım bileşenleri ve parçalar üzerindeki gerilmeleri azaltan operasyonel ayarlamaları otomatize eden yazılım teknolojisi sayesinde planlı bakım aralıklarının uzatılmasının yanı sıra türbin ve parçaların kullanım ömürlerinin uzamasından da yararlanabiliyor.

ELEKTRİK ÜRETİMİ VE YAKIT VERİMLİLİĞİ

GE’nin Gelişmiş Sıcak Gaz Hattı (AGP) çözümü, FlexEfficiency Advantage’ın sağladığı faydalara iyi bir örnek olarak gösterildi. Bu çözüm, sıcak gaz hattı bileşenleri ile OpFlex* modelini baz alan kontrol yazılımındaki gelişmelerin birleşimiyle megawatt (MW) üretimi ve yakıt verimliliği alanlarında artışlar sağlıyor. FlexEfficiency Advantage platformu bunun yanında F sınıfı gaz türbinlerinin operasyonel esnekliğini genişleten GE’nin Düşük Emisyonlu Kuru Yakma (Dry LowNox- DLN) teknolojileri ve bir dizi OpFlex çözümünü de içeriyor. FEA çözümlerinden yararlanan GE müşterileri arasında Güney Kore’den Korea Southern Power Company Ltd., Tayvan’dan Chia Hui Power Station, Kanada’dan Trans Canada, Meksika’dan IBERDROLA ve ABD’den Duke Energy and Dynegy firmaları da bulunuyor.

ORTALAMA 17 YILLIK SİSTEMLERE ÖMÜR UZATMA

Yetkililer, B/E sınıfı gaz türbinleri için geliştirilen LMA çözümlerinin ise teknolojisi giderek eskimekte olan bu tür gaz türbinlerinin yenilenmelerine de yardımcı olmayı hedeflediğini belirtti. Ortalama işletim süreleri 17 yılı geçen bu filonun GE’nin donanım ve yazılım alternatifleriyle donatılarak kullanım sürelerinin önemli ölçüde uzatııldığı kaydedildi. GE'nin açıklamasında "Müşteriler, B/E sınıfı gaz türbinlerinin kaybettikleri performans düzeyini geri kazanabilmelerini sağlayan bir dizi yükseltme çözümüyle üretim miktarında, verimlilikte ve güvenilirlik konusunda iyileşmeler elde ediyor. FEA çözümlerinden yararlanan GE müşterileri arasında Tayland’dan Thaioil Energy, İspanya’dan S.A. Industrias Celulosa Aragonesa ve ABD’den Great River Energy de bulunuyor" dedi.

32 BİN SAAT BOYUNCA İŞLETİLEBİLME

GE’nin LMA platformu da B/E sınıfı AGP sistemlerine yükseltmeler, operatörlerin planlı bakım aralıkları arasında 32.000 çalışma saati boyunca işletebilmelerine olanak tanıyan 32K benzeri DLN yanma teknolojileri ve gaz türbinlerinde flanştan flanşa değişim sağlayan çözümleri içeriyor.

VERİ ANALİZİYLE DAHA SAĞLIKLI KARAR

FEA ve LMA platformları tarafından sunulan çözümler, GE’nin Predictivity* portföyünün bir parçası. Bu çözümler sayesinde müşterilerin endüstriyel bilgi ağının gücünden faydalandığı ifade ediliyor. GE’nin enerji üretimi konusunda müşterileri için geliştirdiği Predicivity çözümleri, dünyanın en büyük gaz türbini filosunun sağladığı verilerin analiz edilmesi sonucunda kulanıcıların daha bilinçli operasyonel ve ticari kararlar almalarına olanak tanımayı hedefliyor. Bu arada GE, Eylül 2013 itibariyl küresel olarak gözlenen dünyanın en büyük gaz türbini filosunda 100 milyon saatlik operasyonel veri dokümantasyonunu geride bıraktı. Bu verilerin analizinden derlenecek bilgilerden yola çıkılarak, işletmelerin verimliliğinin artırılması, maliyet ve risklerin azaltılması hedefleniyor.

SORUNLAR OLUŞMADAN GÖRÜLEBİLECEK

GE'nin kullandığı sistem, işletim istatistiklerini her gaz türbininde ortalama 100 fiziksel sensör ve 300 sanal sensörle iletiyor. GE ekibi, bu bilginin uygulanabilir kararlara dönüştürülmesi konusunda müşterilere destek sağlayacak. Veri bazlı bu öngörülerle potansiyel sorunlar oluşmadan önce etkin biçimde saptanabilcek. Bir yandan performans ve verimlilik artarken, diğer yandan parçaların aşınma ve yıpranmasını azaltacak ayarlamalar yapılabilecek.

SİSTEMLER ENTEGRE EDİLEBİLİYOR

GE’nin Predictivity çözümleri ve veriye dayalı öngörüleri, yeni gaz türbini üniteleri için teknoloji geliştirilmesinde de kilit rol oynuyor. Kısmen GE’nin küresel gaz türbini filosundan elde edilen kapsamlı veri analizine dayanan performans artışları yeni GE 9F-3 ve 9E gaz türbinlerinin yanı sıra FlexEfficiency* 50 ve FlexEfficiency 60*gaz türbini portföylerine de entegre ediliyor. Bu platformlar GE filosundan elde edilen işletim verilerinin kapsamlı analizine dayanan, donanım ve yazılım temelli teknolojik yenilikleri içeriyor.

MALİYETLERDE DÜŞÜŞ SAĞLIYORUZ

GE’nin Enerji Üretim Hizmetleri iş alanına bağlı Filo Analizi ve Performans Yönetimi bölümü Genel Müdürü Fintan Tuffy, “FEA ve LMA platformlarımız sayesinde müşterilerimiz ile dünyanın dört bir tarafındaki sistemlerimiz ve ekibimiz arasında güçlü işbirliğinin faydalarını görüyoruz. Deneyim ve bilginin bu güçlü kombinasyonu, enerji sektöründe verimlilik, maliyetlerde düşüş, çevre sorumluluğu ve akılcı karar alma konularında yeni bir çığır açacaktır. Müşterilerimize sunduğumuz yenilikler, bilginin gerçekten nasıl büyük bir güce dönüştürülebildiğini gözler önüne seriyor” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler