1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. GE ve Turkcell işbirliğiyle enerji verimliliğine katkı

GE ve Turkcell işbirliğiyle enerji verimliliğine katkı

Enerji Günlüğü - GE, Turkcell ile yaptığı işbirliği kapsamında baz istasyonlarında kullanılan ve kesintisiz enerji sağlayan Durathon bataryaları ile...

GE ve Turkcell işbirliğiyle enerji verimliliğine katkı

Enerji Günlüğü - GE, Turkcell ile yaptığı işbirliği kapsamında baz istasyonlarında kullanılan ve kesintisiz enerji sağlayan Durathon bataryaları ile yıllık yüzde 30 oranında enerji verimliliği sağlanırken, istasyon başına karbon salınımı da 9 ton azalacak.

General Electric (GE), Turkcell ile yaptığı işbirliği doğrultusunda Enerji Nakil Hattı (ENH) bağlantısı olmayan baz istasyonlarında kullanılan Durathon bataryaları ile kesintisiz iletişime destek veriyor. GE’nin ecomagination taahhüdünün parçası olan, depolanabilir enerji teknolojisi ürünü Durathon bataryaları, jeneratörü daha az çalıştırarak hem yakıt tasarrufu hem de karbon salınımının azaltılmasını sağlıyor.

Çevre dostu sodyum teknolojisi ile üretilen GE Durathon bataryaları, Turkcell’in Enerji Nakil Hattı (ENH) bağlantısı olmayan baz istasyonlarında yıllık %30 yakıt tasarrufu ve enerji verimliliği sağlıyor. Çalışma sıcaklığı aralığının çok geniş olması sebebiyle aküyü soğutmaya yönelik maliyetler tamamen ortadan kalkıyor. GE Durathon bataryaları, uzun ömürlü olduğu için işletmeye değiştirme, onarım ve nakliye maliyeti çıkarmıyor; çevresel ısıdan, deprem gibi afetlerden etkilenmiyor. Isınma, patlama, akıntı gibi riskleri ortadan kaldıran GE Durathon bataryaları, eksi 40’dan artı 65 dereceye kadar her türlü zorlu hava koşulunda 7/24 kesintiye uğramadan istasyonunun çalışmasını sağlıyor. Hem birim alanda az yer kaplıyor, hem de kesintisiz biçimde en yüksek enerji yoğunluğunu temin edebiliyor.

Türkiye’yi geleceğe taşıyan bilgi iletişiminin kesintiye uğramamasına önemli bir destek sağlayarak telekomünikasyonda değer yarattıklarını belirten GE Enerji Genel Müdürü Mete Maltepe: “GE’nin ecomagination ürünü olan Durathon, bizim çevreyi korumaya yönelik taahhütlerimizin de bir parçasıdır. Durathon kullanımı ile Turkcell, Enerji Nakil Hattı (ENH) bağlantısı olmayan her bir baz istasyonunda yılda 9 ton karbon salınımı azaltılmasını gerçekleştiriyor. Ayrıca Durathon yılda %30 yakıt tasarrufu ve enerji verimliliği sağlıyor. Turkcell’de başarısını kanıtlayan bu uygulama ile Türkiye’de enerji verimliliğine önemli bir değer katmış olmaktan mutluyuz” dedi.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Turkcell Şebeke Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Elönü, “İşimizin her aşamasında çevre dostu yaklaşımları kullanarak, ülke ekonomisine katkı sağlamak ve daha sürdürülebilir bir dünya için çalışmaya özen gösteriyoruz. Bu kapsamda bugüne kadar yaptığımız çevre dostu yatırımlarımıza ise, her geçen gün artarak devam ediyoruz. General Electric ile birlikte hayata geçirdiğimiz projenin test aşamasında, GE ürünü depolanabilir enerji teknolojisi Durathon bataryalarının VRLA tipi akülere kıyasla oldukça hızlı şarj olduğunu ve enerji tasarrufunun yanı sıra, yakıt ikmali, jeneratör bakımı gibi operasyonel işlerde de verimlilik yarattığını gördük. Teknolojide lider konumumuzu çevre dostu yaklaşımımızla iç içe görmemiz nedeni ile, sürdürülebilir dünya için gerekli olan yatırımları yapmaya ve müşterilerimizi en yeni teknolojilerle buluşturmaya devam edeceğiz.” dedi.

GE Durathon, dünya pazarlarına henüz çıktığı 2012 senesinden itibaren 50MWh in üzerinde telekomünikasyon ve şebeke uygulamasına imza attı. Depolama konusunun gelişen enerji piyasalarında artan önemi ile birlikte, yenilenebilir enerji santrallerinin her durumda şebekeye arzını mümkün kılan zaman kaydırma, olumsuz operasyon koşullarında dahi emre amadelik sağlama ve yüksek gerilim şebekelerindeki talep dengeleme uygulamaları da aynı şekilde gün geçtikçe artmakta.

Bunlara ek olarak konut ve sanayide ihtiyaç duyulan geleneksel yedek-güç uygulamalarında da yüksek verimlilikler sağlanabiliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler