1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Gebze OSB'ye 1.2 GW’lik güneş paneli fabrikası

Gebze OSB'ye 1.2 GW’lik güneş paneli fabrikası

Enerji Günlüğü - Türk solar sektörü oyuncularından Smart Energy Group, Çinli Phono Solar ile birlikte Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde 1200 MW kapasiteli...

Gebze OSB'ye 1.2 GW’lik güneş paneli fabrikası

Enerji Günlüğü - Türk solar sektörü oyuncularından Smart Energy Group, Çinli Phono Solar ile birlikte Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde 1200 MW kapasiteli güneş paneli fabrikası kuracak. Yaklaşık 400 MW’lik ilk etap yakında üretime başlıyor. Hedef yurt içine satışın yanı sıra Avrupa ve ABD’ye ihracat. 

İşletmedeki güneşe dayalı elektrik üretim santrali kurulu gücü henüz 1000 MW’nin biraz üzerinde olsa da, Türkiye’de bu alanda ekipman üretimine yönelik ciddi bir altyapı oluşmuş durumda. Bunun arkasında, anti damping soruşturmaları ve önleyici gümrük vergileri yüzünden Avrupa ve ABD ülkelerine girmekte zorlanan Uzakdoğulu şirketlerin, ya Türkiye’de fason üretim yaptırması ya da tek başına ya da yerli ortaklarla panel fabrikası kurmaları yatıyor. 

Türkiye’de halen 1400 MW’ye yaklaşan güneş paneli üretim altyapısına ciddi katkı sunacak bir yatırım daha devreye girmek üzere. Yeni yatırımın altında Bulgaristan ve Yunanistan gibi balkan ülkeleri ile Türkiye’de güneş santrali yatırımları bulunan ve diğer yatırımcılara anahtar teslim GES kurulum hizmetleri sunan Smart Energy Group’un imzası var. 

STRATEJİK ORTAK ÇİNLİ PHONO SOLAR  

Smart Energy Group Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Halil Demirdağ, güneş paneli üretme kararı almalarının arkasında, Türkiye’nin ithalat rejimindeki bu alana ilişkin düzenlemelerin yattığını söyledi. Türkiye’de serbest bölge haricinde bankaların ve sigorta şirketlerinin onay verdiği bir güneş paneli markası bulunmadığını ifade eden Demirdağ, “Dünyada bu özellikleri taşıyan markalardan Çinli Phono Solar’ı Türkiye’ye stratejik ortak olarak gelmeye ikna ettik” dedi. 

420 MW'LİK KISIM YAKINDA DEVREDE 

Smart Energy Group’un güneş paneli fabrikasının dört üretim hattından oluşan yaklaşık 400 MW’lik kısmı kısa süre içinde devreye girecek. Tesislerin daha sonra daha yüksek kapasitelere çıkarılacağını ifade eden Demirdağ, “Yıllık üretim kapasitesi 1200 MW’ye gidecek şekilde planlama yaptık. Fabrika binası buna uygun dizayn edildi. Arsa arazi sorunu yok. Üretim hattını, 23 bin 500 metrekarelik alana sahip hazır bina içine kuruyoruz” dedi. 

AVRUPA ÇAPINDA AR-GE ÜSSÜ

Halil Demirdağ, GOSB Tembelova’daki solar ekipman tesislerini üretimin yanı sıra Ar-Ge merkezi olarak kullanmayı düşündüklerini söyledi. Demirdağ “Avrupa’daki Ar-Ge merkezlerinin araştırmalarının sonuçlarını hayata geçirebilecekleri tesis kalmadı. Çoğu fabrika kapandı. Amacımız Avrupa’dan her gün uçakla rahatlıkla ulaşılabilen bir üs oluşturmak. Tesislerimiz Sabiha Gökçen Havalimanı’na 10 dakika, yakında açılacak üçüncü havalimanına da 1 saat uzaklıkta” dedi. 

PANELLERİN ALICISI ŞİMDİDEN HAZIR 

Smart Energy Group CEO’su Halil Demirdağ, Phono Solar’ın bütün dünyada kabul edilen bütün ürünlerini onların onaylamış olduğu şekilde Gebze’de üretmeye başlayacaklarını vurgularken “Dolayısıyla fabrikadan birinci gün çıkacak mal uluslararası garantilere ve sigorta güvencelerine sahip olacak. Ağustos ayında ilk panel üretiminin gerçekleştirilmesini hedefliyoruz. Hatta bu banttan çıkacak ilk parti ürünlerin müşterileri bile hazır. Yurt içinde satışı yapılmış durumda” diye konuştu. 

AVRUPA VE ABD'DE REKABETÇİ FİYAT 

Halil Demirdağ, Çinli ortak Phono Solar’ın Gebze’deki panel fabrikasına uygun fiyata hammadde tedarik edeceğini belirterek “ABD ve Avrupa ülkelerinde Çin menşeili ürünlere yönelik anti damping uygulamaları nedeniyle Türkiye’de üretim yapmak onlar için de avantajlı. Biz stratejik ortağımıza, Türkiye’de maliyet artı belli bir kar oranıyla üretim yapacağız. Yani tesislerimiz kendi pazarını da oluşturarak hayata geçirilecek şekilde planlandı. Çinli ortağımızın analizlerine göre, Türkiye’deki maliyetlerle Avrupa ve ABD pazarlarında rekabetçi fiyatlarla ürün satabilecek konumdayız” diye konuştu. 

TEŞVİK BELGESİ DE ALDILAR  

Halil Demirdağ, GOSB Tembelova’daki panel fabrikasının sadece Türkiye pazarını hedeflemidiğinin altını çizdi. Demirdağ şunları söyledi: “Fabrika kapasitesini 420’den 1200’e çıkartacak yatırım için teşvik belgemizi aldık. Stratejik ortağımızın Avrupa bölgesine yönelik satışlarının bu fabrika üzerinden yapılması planlanıyor. Avrupalı yerli panel üreticilerinin fiyatları yüksek kaldığı için piyasadan yavaş yavaş çekilmeleri de bu ülkelerde hem bizim hem de Phono Solar için ciddi bir imkan ortaya çıkarıyor.”

ÇİFT YÖNLÜ ÇALIŞAN PANEL ÜRETECEK 

Smart Energy Group ile Çinli Phono Solar’ın stratejik ortaklığıyla Gebze’de kurulacak tesislerde yeni jenerasyon çift yönlü güneş panelleri de üretilebilecek. Smart Energy Group CEO’su Halil Demirdağ, “Üretim ekipmanlarını alırken, gelecek beş yılda piyasada en çok satılacak panelleri üretme yaklaşımıyla davrandık. Dolayısıyla teknolojinin eskimesi ihtimalini de daha yatırımı planlarken elimine ettik” dedi. 

YEKA’YI BEKLEMEDEN HAREKEKE GEÇTİLER

Smart Energy Group Başkanı Halil Demirdağ, Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir enerjide yüksek hedefleri bulunduğuna işaret ederek, “Yurt içinde üretimin öne çıkacağını görüyoruz” dedi. Fabrika kurmak için YEKA ihalesini beklemek gerekmediğini ifade eden Demirdağ şunları söyledi: “Biz ihale kazanıp da sonra fabrika kurma mantığıyla hareket etmiyoruz. Biz bir yatırımcı ve EPC firması olarak sekiz sene önce girdiğimiz bu sektörde kendi uzmanlaştığımız alanlarda büyümeyi tercih ettik. Ancak ithalat rejimindeki değişiklik yerli ve yurt içinde üretimi özendirdiği ve özendireceği için 2016 yılından itibaren bu yatırımın gerekliliğini tespit edip harekete geçtik. Geçen yılın sonlarında ise kapasitemizi belirleyip, 420 MW civarında belirleyip tesisin kurulumu için çalışmaları hızlandırdık.” 

Mehmet KARA 

 

Önceki ve Sonraki Haberler